16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnitate mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin în Dolj

Unitate mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin în Dolj

O unitate mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin a fost trimisă de către Ministerul Sănătății la Spitalul Județean (SJU) de Urgență Craiova. În Dolj sunt în jur de 2.000 de paciente care suferă de cancer de col uterin. În Secția de Obstetrică-Ginecologie a SJU Craiova ajung zilnic, în medie, trei femei cu cancer de col uterin în stadiu avansat. Unitățile mobile au fost achiziţionate pentru a creşte capacitatea tehnică a reţelei naţionale de screening în vederea îndeplinirii programului naţional de testare a cancerului.

În România există un program de prevenție pentru cancerul de col uterin. Spitalul Județean de Urgență (SCJU) Craiova este centrul regional din Oltenia care derulează programul național de prevenție a cancerului de col uterin. Programul se adresează gratuit tuturor femeilor cu vârste între 25 și 64 de ani. Ca acesta să funcționeze, medicii de familie înscriși în program ar trebui să cheme la control periodic femeile, să le informeze și să le elibereze un formular în baza căruia pot să beneficieze gratuit de testul Babeș-Papanicolau. Problema este că doar jumătate dintre medicii de familie din Oltenia sunt înscriși în acest program. În mod normal, femeile ar trebui să se prezinte la medicul de familie în ziua în care sunt născute pentru a efectua testul. Unele sunt chemate de medicii de familie, dar numai jumătate din medicii de familie din Oltenia au acceptat să fie angrenați în program, din cauza birocrației excesive, superficialității și altor cauze. De programul de prevenție beneficiază și femeile neasigurate.

„Ne dorim să facem campanii de depistare a cancerului de col uterin în tot județul“

Cu ajutorul unității mobile se dorește depistarea la timp a cancerului de col uterin în rândul femeilor. „Ne vom implica astfel încât această unitate mobilă să fie utilă și să nu fie o piesă de muzeu. Ne dorim să facem campanii de depistare a cancerului de col uterin în tot județul“, a spus dr. Alin Demetrian, managerul SJU Craiova.

România se situează pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin

O dată la două ore, o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin și aproape 2.000 pierd anual lupta cu această boală. Anual, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală, iar mortalitatea din această cauză este de trei ori peste media europeană.

Incidenţa cancerului de col uterin în România este dublă faţă de media europeană şi aproape dublă faţă de cea a Europei Centrale/Est. Dacă în statele din Occident procentul femeilor care suferă de această afecțiune a scăzut mult datorită programelor de prevenție, în România foarte puține femei beneficiază de programul de screening.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS