16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMihai Fifor: Forţele Navale se pregătesc să finalizeze concepţia legată de cele trei submarine pe care Armata le vrea în dotarea sa

Mihai Fifor: Forţele Navale se pregătesc să finalizeze concepţia legată de cele trei submarine pe care Armata le vrea în dotarea sa

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat sâmbătă că Forţele Navale se pregătesc să finalizeze concepţia legată de cele trei submarine pe care Armata României le doreşte în dotarea sa, transmite Agerpres.

„Discuţia despre submarine este în continuare pe rol. Forţele Navale se pregătesc să finalizeze concepţia legată de cele trei submarine pe care Armata României le vrea în dotarea sa, submarine pe care ni le dorim construite tot într-un şantier naval din România, aşa cum se întâmplă şi în cazul corvetelor. Probabil că multă lume a zis că avem idei science-fiction. Eu vă spun că nu. Am fost în urmă cu câteva luni în Grecia, la colegii noştri. Am văzut acolo capacităţile de construcţie a submarinelor pe care ni le dorm şi noi la Marea Neagră în dotarea Forţelor Navale româneşti. Este un proiect industrial care cred eu că se poate pune în practică fără niciun fel de problemă şi în România”, a spus Fifor la un eveniment organizat la Vaslui.

”De îndată ce Forţele Navale vor finaliza concepţia pentru înzestrarea cu submarine vom înainta acest proiect de înzestrare cu submarine către Parlamentul României şi către CSAT pentru avizele necesare şi va trebui să identificăm şi resursa bugetară pentru realizarea acestui obiectiv. Nu discutăm despre un proiect pe termen scurt sau mediu, discutăm de un proiect pe termen lung, pentru că deocamdată principalele programe de înzestrare sunt deja pe rol”, a adăugat ministrul Apărării.

El a subliniat că în contextul în care România este principalul furnizor de securitate şi de stabilitate la Marea Neagră trebuie să aibă o capacitate de descurajare şi de asigurare a acestei părţi din Flancul estic foarte bine pusă la punct.

Pe 15 august, Mihai Fifor a anunțat că urma să fie aprobată o Hotărâre de Guvern pentru derularea achiziţiilor sistemului de instalaţii mobile de rachete anti-navă.

„Anul 2018, anul Centenar, va fi unul de referinţă pentru Marina Militară Română. Suntem în plin proces de selecţie a câştigătorului programului de achiziţie pentru corvetele multifuncţionale, program care va asigura nu doar o capabilitate modernă de apărare la Marea Neagră, dar prin offset-ul aferent, va asigura şi modernizarea celor două fregate tip T22, Regele Ferdinand şi Regina Maria”, a spus Mihai Fifor, citat de Mediafax.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS