17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudiu: Arderea combustibililor fosili, principala cauză a scăderii nivelului de oxigen din atmosfera Pământului

Studiu: Arderea combustibililor fosili, principala cauză a scăderii nivelului de oxigen din atmosfera Pământului

Arderea combustibililor fosili reprezintă principala cauză a scăderii nivelului de oxigen din atmosfera Pământului, conform unui studiu recent realizat în China, citat vineri de agenţia Xinhua, scrie Agerpres.

O echipă de cercetători de la Universitatea Lanzhou din provincia nord-vestică Gansu a studiat consumul de oxigen în urma arderii combustibililor, prin respiraţia oamenilor şi animalelor şi incendii. Oamenii de ştiinţă au descoperit că arderea combustibililor a reprezentat între 60% şi 80% din consumul total de oxigen din ultimul secol.

Potrivit estimărilor, concentraţia de oxigen din atmosfera Pământului va scădea de la nivelul actual de 20,946% la 20,825% în timp ce consumul anual de oxigen va creşte la 100 de miliarde de tone până în anul 2100. În opinia lui Huang Jianping, conducătorul echipei de cercetare, pentru a contracara tendinţa de diminuare a concentraţiei acestui gaz indispensabil trebuie acordată o importanţă mai mare schimbărilor la nivelul oxigenului atmosferic. De asemenea, specialistul a insistat asupra necesităţii adoptării unor acţiuni imediate, prin cooperare între state. „Trebuie să facem mai multe pentru a promova producţia de oxigen şi pentru a reduce consumul acestuia, cum ar fi o mai intensă utilizare a energiei verzi. Este totodată esenţial să inversăm această tendinţă prin intermediul unor eforturi coroborate şi prin cooperarea tuturor statelor”, a declarat Huang.
Potrivit lui Huang, deşi deficitul de oxigen nu a reprezentant până acum o ameninţare serioasă la adresa sănătăţii oamenilor, se estimează că mediul înconjurător va suferi schimbări semnificative în cazul în care această tendinţă va continua. Concluziile studiului au fost publicate în cea mai recentă ediţie a Science Bulletin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS