Acasă Actualitate India: 357 de morți în Kerala, de la începutul sezonului musonic

India: 357 de morți în Kerala, de la începutul sezonului musonic

-

Bilanţul inundaţiilor din Kerala, cele mai grave pe care le-a suferit acest stat din sudul Indiei în ultimul secol, a crescut la 357 de morţi, a anunţat duminică autorităţile locale, informează AFP şi Xinhua, potrivit Agerpres.

Această regiune turistică din sudul Indiei este afectată de la sfârşitul lunii mai de ploi torenţiale care au provocat alunecări de teren şi inundaţii bruşte care au acoperit sate întregi. „Din 29 mai, ziua în care au început ploile musonice în Kerala, şi până în prezent, în total 357 de persoane şi-au pierdut viaţa”, dintre care 33 în ultimele 24 de ore, au declarat autorităţile locale într-un comunicat. Bilanţul anterior era de 324 de morţi.

Aproximativ 350.000 de sinistraţi au trebuit să se refugieze în aproximativ 3.000 de tabere de urgenţă. Mii de membri ai armatei, marinei şi forţelor aeriene au fost detaşaţi pentru a veni în ajutorul celor care sunt încă izolaţi de inundaţii. Au fost distruse numeroase drumuri şi 134 de poduri, izolând districte întregi în zonele deluroase din Kerala, care sunt cele mai afectate. De asemenea, au fost distruse majoritatea culturilor. Locuitori panicaţi solicită ajutor pe reţelele sociale, spunând că nu reuşesc să contacteze serviciile de salvare.

Potrivit guvernului local, pierderile cauzate statului Kerala de aceste intemperii catastrofale sunt de 2,9 miliarde de dolari „conform unor estimări preliminare”. Costul final „nu va putea fi stabilit până când apa nu se va retrage”, precizează comunicatul. Pentru a întări eforturile de salvare, şeful executivului din Kerala a cerut finanţare suplimentară şi trimiterea a 20 de elicoptere şi a 600 de ambarcaţiuni cu motor, în plus faţă de cele desfăşurate deja pe teren.

Primul ministru indian, Narendra Modi, care a survolat sâmbătă statul sinistrat, a anunţat un ajutor imediat de 75 de milioane de dolari. Departamentul Meteorologic Indian (IMD) a retras sâmbătă noaptea alerta roşie pentru opt din cele 13 districte afectate de potop, însă ploi au fost prognozate şi duminică. O reuniune a Comitetului naţional pentru gestionarea crizelor se desfăşoară zilnic în New Delhi pentru a face o analiză a situaţiei şi pentru a revizui operaţiunea de salvare şi salvare, în funcţie de solicitările guvernului din statul afectat.

 

ȘTIRI VIDEO GdS