12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComuna Vârvoru de Jos îşi cinsteşte eroii în anul Centenarului Reîntregirii Naționale

Comuna Vârvoru de Jos îşi cinsteşte eroii în anul Centenarului Reîntregirii Naționale

Astăzi, comuna doljeană Vârvoru de Jos şi-a comemorat soldaţii care  s-au jertfit în Primul Război Mondial. Ei au fost adevăraţi eroi care şi-au pus la temelia Marii Uniri propria lor viaţă. Din localitatea Vârvoru s-au jertfit 200 de soldaţi pe câmpul de luptă, pe ei primăria şi parte din localnici i-a cinstit astăzi, într-un micro-eveniment dedicat Centenarului. „Am comemorat azi  pe cei 200 de soldaţi căzuţi pe câmpul de luptă în primul Război Mondial. Ei sunt eroii care au ajutat prin sacrificiul suprem la realizarea Marii Uniri. Evenimentul se desfăşoară în cadrul unui proiect mai mare, intitulat Satele Unite ale României, în care noi ne-am înscris. Până la data de 1 decembrie 2018, fiecare comunitate înscrisă în proiect pregătește în comunitatea sa o petrecere centenară, un micro-eveniment deschis tuturor, localnicilor și turiștilor. Evenimentul a avut loc la Monumentul eroului din localitate şi este urmat de o serbare câmpenească în localitatea Ciutura”, a precizat primarul localităţii Vârvoru de Jos, Nicu Tabacu, prezent în mijlocul localnicilor.

Primarul Nicu Tabacu

De Centenar, satul face Unirea!

Satele unite ale României  este  un proiect de promovare a culturii tradiționale a României, pornit în 2018, anul Centenarului, și menit să continue pe termen nelimitat.

Conceptul Satele Unite a fost utilizat prima dată de către trupa românească de muzică etno-hip-hop Subcarpaţi în albumul Satele Unite ale Balcanilor. Iniţial a pornit ca un festival pentru comunităţile din Ţara Maramureşului şi ulterior, în 2017, acest concept a fost dezvoltat pentru a include și Țara Lăpușului.

În celebrarea anului Centenar, “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” ediția IX oferă SATELE UNITE ALE ROMÂNIEI ca un vector prin care comunitățile rurale pot să se auto-promoveze mai puternic împreună.În 2018, proiectul este organizat de Consiliul Județean Maramureș în parteneriat cu Asociația Interculturală de Tradiții fondată de  irlandezul Peter Hurley, sub patronajul Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN), fiind ales spre finanțare în cadrul întrunirii Comitetului Interministerial pentru Centenar din data de 23 aprilie 2018.

Drept urmare iniţiatorii proiectului au lansat o chemare către comunitățile rurale: “uniți, suntem mai puternici!”

“Încurajăm oameni activi cultural, comunități, sate, grupuri de sate învecinate, reprezentând toate țările etnografice ale României, inclusiv românii de pretutindeni, să fie gazde pentru o petrecere Centenară”, se spune  pe site-ul Satele unite ale României. Acestui îndem, acestei chemări a dat curs şi localitataea doljeană Vârvoru de Jos, care şi-a chemat azi fii satului că comemoreze  Centenarul, să-i comemoreze pe strămoşii jertfiţi în încleştarea bătăliilor din anii 1914 – 1918.

                                                    Irlandezul Peter Hurley

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS