Acasă Actualitate SUA: Denigrată de Donald Trump, presa americană îşi apără libertatea

SUA: Denigrată de Donald Trump, presa americană îşi apără libertatea

-

„Jurnaliştii nu sunt inamici”: certate de preşedintele Donald Trump, peste 350 ziare americane au replicat joi într-o manieră concertată, publicând editoriale în care au susţinut importanţa libertăţii presei, în urma unui apel lansat de către Boston Globe la declanşarea unei campanii în acest sens la nivel naţional, informează Agerpres, care citează AFP şi dpa.

Condusă de Boston Globe, sub hashtag-ul #EnemyOfNone, peste 200 de grupuri de presă au ripostat după înmulţirea atacurilor din partea preşedintelui american la adresa mass-media, acesta calificând frecvent drept „Fake news” orice media care publică informaţii ce îi displac.

De asemenea, Donald Trump nu ezită să trateze marile canale media drept „inamice” sau „inamice ale poporului”.

„Avem astăzi în Statele Unite un preşedinte care a creat o mantra că orice canal media care nu susţine în mod deschis politica actualei administraţii este ‘duşman al poporului’ „, scrie Globe în editorialul său de joi.

„Este una dintre numeroasele minciuni propagate de preşedintele nostru, ca de un şarlatan de altădată, care arunca praf sau ‘apă magică’ asupra unei mulţimi pline de speranţă”, continuă prestigiosul cotidian.

Potrivit Globe, această atitudine a lui Trump faţă de media încurajează lideri forte precum rusul Vladimir Putin sau turcul Recep Tayyip Erdogan să-i trateze pe jurnalişti drept inamici.

New York Times, ţintă frecventă a invectivelor prezidenţiale, a publicat un scurt editorial sub un titlu cu majuscule „PRESA LIBERĂ ARE NEVOIE DE DUMNEAVOASTRĂ”, amintind că poporul are dreptul să critice presa.

ȘTIRI VIDEO GdS