15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContrabanda cu ţigări ia amploare

Contrabanda cu ţigări ia amploare

La începutul lunii august, poliţiştii de frontieră români şi bulgari au descoperit peste 82.300 pachete cu țigarete, ascunse într-un camion cu haine, conform www.politiadefrontiera.ro. În aceeași perioadă, Polițiștii din ITPF Sighetu Marmației, au efectuat 51 percheziții la locuințele unor persoane care fac parte dintr-un grup infracțional axat pe contrabandă cu țigarete. Tot ei au capturat 21.000 de pachete  de țigarete în iulie și 54.950 pachete în iunie.

Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au descoperit într-un autoturism oprit în trafic peste 17.000 de pachete cu țigări, în valoare 201.000 de lei, pe care un cetățean ucrainean a încercat să le introducă și comercializeze pe piața neagră de desfacere din zonă.
Pe 14 august, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației s-a declanșat o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări de proveniență ucraineană, în zona de competență.
Astfel, în jurul orei 11.00, un echipaj mobil al poliției de frontieră a identificat în trafic, pe o stradă din localitatea Sighetu Marmației, un autoturism marca Ford Tranzit.
Lucrătorii au efectuat semnalele regulamentare pentru oprirea la control a acestuia, însă șoferul și-a continuat deplasarea în mare viteză.
S-a pornit în urmărirea acestuia, iar după câțiva kilometri, conducătorul auto a oprit mașina pe marginea carosabilului, a abandonat-o si a încercat să fugă. Pentru reținerea șoferului care nu s-a supus somațiilor verbale, lucrătorii noștri au executat un foc de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale.
În urma acțiunii, s-a reușit reținerea conducătorului auto, cetățeanul ucrainean I. S., în vârstă de 35 de ani, iar în interiorul mașinii abandonate au fost descoperite mai multe colete cu țigări.
În continuare s-a luat măsura conducerii cetățeanului ucrainean împreuna cu autoturismul cu țigări la sediul instituției, în vederea continuării cercetărilor. În urma inventarierii baxurilor cu țigări a rezultat cantitatea de 17.220 pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 201.000 lei, iar autoturismul în cauză a fost indisponibilizat la sediul instituției, până la finalizarea anchetei.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, precum și a documentării întregii activități infracționale, urmând ca la final sa fie luate măsurile legale ce se impun.

În iulie, polițiștii STPF Mehedinți au destructurat o importantă rețea de contrabandă cu produse accizabile, iar în iunie, Polițiștii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi au descoperit 7.000 de ţigarete, care au fost trecute peste graniță cu drona.
Producătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare adoptarea unei Strategii naționale de combatere a comerțului ilegal cu țigarete, pe modelul celei elaborate în 2011, precum și mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunili de contrabandă cu țigarete, este necesară intensificarea operatiunilor la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.
Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS