10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMihail Genoiu, despre Spitalul Regional: La Craiova lucrurile sunt mai întârziate

Mihail Genoiu, despre Spitalul Regional: La Craiova lucrurile sunt mai întârziate

Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat marți, în ședință extraordinară, un proiect de hotărâre privind modificarea Protocolului de asociere între Municipiul Craiova, Ministerul Sănătății, Instituţia Prefectului Dolj şi Consiliul Judeţean Dolj, în vederea realizării obiectivului de investiții „Spital Clinic Regional de Urgență Craiova”, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 85/2018, modificată. Practic, protocolul respectiv nu suferă nici un fel de modificare, doar că din titulatura spitalului dispare cuvântul „Clinic”, denumirea obiectivului devenind „Spitalul Regional de Urgență Craiova”. Nimeni nu a știut să explice de ce a fost nevoie de această modificare, solicitarea venind de la minister.
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a precizat, cu această ocazie, că lucrurile în ceea ce privește spitalul regional din Bănie sunt întârziate față de celelalte proiecte similare de la Iași și Cluj-Napoca. „Au apărut discuții cum că la Craiova lucrurile sunt mai întârziate și, într-adevăr, sunt mai întârziate, din cauza faptului că consultanții contractați de Ministerul Sănătății au solicitat, inițial, acea parcelă de 10 hectare, iar când au început partea de proiectare au constatat că suprafața e prea mică și pentru a fi un singur proiect, identic pentru cele trei orașe, au solicitat o suprafață mai mare. Astfel s-a ajuns până la urmă la acea suprafață de 27 de hectare, de peste Centura de Nord a Craiovei. Lucrurile acestea nu au avut însă nicio legătură cu primăria sau cu Consiliul Județean Dolj. În general, nu avem o legătură cu acest proiect decât că ne implicăm și îl sprijinim cum putem”, a spus Genoiu.
„Ceea ce am făcut noi este PUZ-ul acelei zone de 27 de hectare. Ne-am angajat să facem asta, deși obligația era a investitorului. La Iași, de exemplu, PUZ-ul s-a făcut prin Compania Națională de Investiții, dar noi nu am mai așteptat după ei și l-am făcut pe cheltuiala noastră. Am luat avizele de la Ministerul Apărării, de la OMV, pentru că acolo este o problemă cu o conductă foarte mare, magistrala OMV, s-au luat avize și de la Mediu și mai sunt câteva avize de luat, de la Comisia de Cultură și de la Drumurile naționale. În momentul în care toate aceste avize sunt obținute, PUZ-ul intră în dezbatere publică și, după 30 de zile, îl vom aproba în consiliul local. După ce vom finaliza PUZ-ul, îl vom depune la Ministerul Sănătății. Există aceste discuții pe proiecte, dar niciodată nu am fost invitați la ele, ci le-am aflat ducându-mă ba pe la Ministerul Sănătății, ba pe la Ministerul Dezvoltării, de câte ori am avut ocazia. La sfârșitul lunii august am solicitat în mod expres să avem și noi o întâlnire cu consultanții și proiectanții spitalului regional și sper să vină la Craiova și să ne dea și nouă amănunte despre modul cum arată proiectul”, a mai menționat Mihail Genoiu.
GdS a întrebat, luna trecută, Ministerul Sănătății care este stadiul actual al proiectului privind construirea Spitalului Regional Craiova, răspunsul fiind acela că ar trebui așteptat până în luna decembrie, pentru că în acea perioadă ar fi gata SF-ul spitalului. După aceea ar urma să se depună cererea pentru obținerea finanțării parțiale din partea UE, adică cele 50 de milioane de euro disponibile încă din primăvara anului 2016. „Conform calendarului asumat de consultanții din partea Băncii Europene de Investiții, până la data de 15 decembrie 2018 se va finaliza studiul de fezabilitate, urmând ca până la data de 31 decembrie să se depună fișa proiectului pentru obținerea finanțării parțiale prin Programul Operațional Regional“, se preciza în răspunsul MS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS