16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProteste de amploare în toată țara împotriva guvernului

Proteste de amploare în toată țara împotriva guvernului

Mii de persoane participă în aceste momente la protestele antiguvernamentale aflate în desfăşurare în marile oraşe din ţară, fiind circa 4.000 de oameni în stradă în jurul orei 20,30 la Sibiu şi câte circa 3.000 la Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov şi Baia Mare.

Proteste cu participare mai redusă sunt în desfăşurare şi în alte oraşe din ţară cum ar fi Bistriţa, Piatra Neamţ, Constanţa, Oradea, Târgu Mureş, Craiova şi Galaţi.

Aproape 4.000 de protestari mărşăluiesc pe principalele bulevarde din Sibiu, printre ei fiind şi liderul PNL Sibiu, deputatul Raluca Turcan şi membrii din organizaţia locală a USR.

Raluca Turcan a precizat, pentru AGERPRES, că este prezentă „ca simplu cetăţean”.

Protestarii cer demisia premierului, a ministrului de Interne şi a lui Liviu Dragnea.

Marşul de la Sibiu este lipsit de incidente.

Participanţii vor mărşălui până la ora 22.00, „pe traseul: Piaţa Unirii – Calea Dumbrăvii – B-dul. Mihai Viteazu – sensul giratoriu aflat la intersecţia dintre str. Rahovei cu B-dul. M. Viteazu şi retur. În situaţia în care la acţiune vor fi peste 5.000 de persoane, traseul de mai sus se modifică, iar din sensul giratoriu aflat la intersecţia dintre str. Rahovei cu B-dul. M. Viteazu, participanţii vor continua marşul pe str. Rahovei – str. Semaforului – str. Ştefan cel Mare – str. Bâlea – Parcul Tineretului”, potrivit Primăriei Municipiului Sibiu, cea care a autorizat această acţiune de protest.

Câteva mii de persoane marşăluiesc, cerând demisia Guvernului, pe străzile din Cluj-Napoca. Cei aproximativ 3.000 de manifestanţi s-au adunat, treptat, de la ora 18,00 în centrul oraşului, în Piaţa Unirii, iar în jurul orei 19,30 au pornit în marş pe străzile din jur.

Protestatarii scandează „Hoţii, hoţii!”, „România, trezeşte-te!”, „Uniţi, salvăm toată România!”, precum şi mesaje împotriva Jandarmeriei. În faţa sediului PSD şi a Prefecturii manifestanţii s-au oprit minute în şir ca să strige împotriva guvernului şi a liderilor social-democraţi.

Între două şi trei mii de cetăţeni, mulţi dintre ei cu drapele tricolore şi cu vuvuzele, cer în Piaţa Operei din Timişoara, demisia guvernului PSD+ALDE şi condamnă intervenţia în forţă a jandarmilor, la protestul Diasporei din Bucureşti.

Reprezentanţii Timişoarei Civice, care organizează mitingul, au făcut apel la proteste fără violenţă şi au scandat lozinci împotriva premierului Viorica Dăncilă, despre care au afirmat că este „dezorientată prin Europa”, dar şi împotriva „hoţilor din cauza cărora România nu are infrastructură rutieră şi spitale dotate”.

Sunt prezenţi şi români din Diaspora, care au scandat: „Demisia!”, „Ne-am săturat, cât aţi furat!”, „Ieşiţi din casă dacă vă pasă!”, „PSD ciuma roşie!”, „Rezistăm, nu cedăm!”, „Bucureşti, luptă Bucureşti!”, „Ni-s freş!”.

În jurul orei 21.00, protestatarii intenţionează să pornească în marş spre sediul Prefecturii.

Peste 3.000 de persoane se află în Piaţa Unirii din Iaşi pentru a lua parte la mitingul „Solidari cu Bucureştiul”, numărul acestora fiind în creştere.

Ca şi în seara precedentă, manifestanţii au venit cu steaguri purtând însemnele naţionale, dar şi steaguri ale Uniunii Europene. În timp ce unii suflă în fluiere şi vuvuzele, alţii scandează lozinci antiguvernamentale printre care”Justiţie, nu corupţie!”, „Demisia, Demisia!”, „Jos PSD!”, „Uniţi salvăm toată România!”, „Hoţii la închisoare, nu la guvernare!”.

Printre protestatari se află femei care au copii mici în braţe, copii, bătrâni. Protestul este paşnic, lipsit de incidente.
Peste 2.000 de persoane în marş pe marile bulevarde ale Braşovului, scandând lozinci împotriva Coaliţiei PSD-ALDE şi a Guvernului.Cei mai mulţi dintre manifestanţi poartă steaguri tricolore şi fluieră din vuvuzele.

Traseul ales de participanţii la protest este bulevardul 15 Noiembrie, Calea Bucureşti-Saturn, artere importante ale oraşului şi foarte circulate. Coloana de manifestanţi a creat probleme pentru mijloacele de transport în comun. dar şi pentru persoanele aflate în trafic cu autoturismele proprii, perturbând serios circulaţia pe acest traseu.

”Demisia”, ”PSD-ciuma roşie”, ”Jandarmeria apără hoţia”, ”Fără penali la putere”, ”Uniţi, salvăm toată România”, ”Ieşiţi din casă dacă vă pasă”, au fost lozincile scandate de protestatari.
Circa 3.000 de persoane au ieşit la protest şi în centrul oraşului Baia Mare. Oamenii cer demisia Guvernului şi scandează lozinci referitoare la independenţa justiţiei şi combaterea corupţiei. Printre protestatari se află şi turişti din zona Banatului, Dobrogea sau Braşov, aflaţi în Maramureş pentru a-şi petrece concediul.

La Piatra Neamţ participă la protestul din centrul oraşului, din faţa Teatrului Tineretului, circa 200 de persoane. Protestatarii au strigat „Demisia” şi „Analfabeţii” şi intenţionează să plece într-un marş pe străzile adiacente, după un traseu similar celui din seara precedentă. În zonă sunt şi efective de jandarmi şi poliţişti, dar manifestaţia se desfăşoară fără incidente.

La Bistriţa, în faţa Palatului Administrativ, sunt adunate circa 100 de persoane, printre care se află şi copii. Unii dintre protestatari au venit cu steaguri şi steguleţe tricolore, iar cei mici au primit baloane din partea unor tineri.

AGERPRES

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS