14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn american condamnat la moarte pentru uciderea unei fetiţe, executat în Tennesse

Un american condamnat la moarte pentru uciderea unei fetiţe, executat în Tennesse

Un american declarat vinovat de violarea şi uciderea unei fetiţe a fost executat joi în statul Tennesse cu ajutorul unui coctail letal controversat, după ce Curtea Supremă a SUA a respins un recurs al avocaţilor, informează vineri AFP, potrivit Agerpres. Aceasta este prima execuţie din acest stat din sudul SUA după 2009.
„Aş vrea să spun doar că îmi pare cu adevărat rău. Şi… asta-i tot”, a spus Billy Ray Irick, 59 de ani, înainte de a i se administra injecţia letală în Nashville.

El a fost condamnat în 1986 pentru viol şi uciderea unei fetiţe de şapte ani, Paula Dyer. Avocaţii săi au pledat invocând o gravă maladie mentală a bărbatului. Într-o cerere în faţa Curţii Supreme, avocaţii au contestat protocolul de injecţie letală, ce conţine puternicul sedativ controversat midazolam. Curtea a respins cererea. Însă o magistrată a Înalţii Curţi, Sonia Sotomayor, s-a întrebat dacă nu cumva execuţia este un act de barbarie. „Experţii medicali au explicat în mod minuţios cum acest coctail din trei medicamente pe care (statul) Tennesse intenţionează să-l injecteze în venele lui Irick îl va face să resimtă senzaţii de înec, de sufocare şi o arsură puternică în interior”, a notat Sotomayor. „Dacă legea permite ca această execuţie să se facă în pofida ultimelor clipe oribile pe care le va trăi Irick, atunci noi am încetat să mai fim o naţiune civilizată şi am acceptat barbaria”, a conchis ea. Trei din cele 14 execuţii efectuate anul acesta în SUA au folosit midazolam, potrivit Centrului de Informaţii asupra Pedepsei Capitale.
Însă medicamentul a făcut obiectul a numeroase recursuri în justiţie. Ohio a suspendat execuţiile în 2014 după cea a lui Dennis McGuire, în timpul căreia s-a folosit midazolam şi care i-a provocat bărbatului 25 de minute de agonie, în timpul cărora acesta s-a sufocat şi zbătut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS