11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePiaţa imobiliară din România a înregistrat un volum investiţional de 386 milioane de euro în primul semestru din 2018

Piaţa imobiliară din România a înregistrat un volum investiţional de 386 milioane de euro în primul semestru din 2018

Volumul investiţional pe piaţa imobiliară din România a scăzut cu 27% în primul semestru al anului, faţă de intervalul similar din 2017, până la valoarea de 386 de milioane de euro, dar cu toate acestea piaţa locală a fost mai activă decât cele din Ungaria şi Slovacia, informează Agerpres, citând un raport de specialitate, dat publicităţii joi.

Potrivit calculelor şi estimărilor Cushman & Wakefield Echinox, această scădere vine pe fondul unui număr substanţial de tranzacţii care nu au fost semnate până la 30 iunie, eventuala concretizare a acestora în cea de-a doua jumătate a anului urmând să impulsioneze piaţa spre un nivel al tranzacţiilor comparabil cu cel atins în 2017, de circa un miliard de euro.

„Volumul investiţional din primul semestru al anului 2018 s-a ridicat la aproximativ 386 de milioane de euro, în scădere cu 27% faţă de perioada similară a anului precedent, când pe piaţa locală s-au realizat tranzacţii în scop investiţional cu o valoare de 530 de milioane de euro (…) La nivelul Europei Centrale şi de Est (CEE), piaţa locală a atras 7,6% din volumul total de investiţii de 5,1 miliarde de euro consemnat în Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi România. Primul loc a fost ocupat de Polonia (3,2 miliarde de euro, având o cotă de 64,1%), pe poziţia a doua situându-se Cehia cu 910 milioane de euro (18%). România s-a poziţionat pe locul 3 în zona CEE, cu o cotă de piaţă peste Ungaria (7%) şi Slovacia (3,3%)”, se notează în raportul de specialitate.

La nivel local, cel mai activ sector a fost cel de birouri, cu o pondere de 66% din volumul total, urmat de retail (29%). În acelaşi timp, aportul sectoarelor de hospitality şi industrial a fost unul redus, de 3%, respectiv 1%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS