7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBrazilia își închide granița pentru imigranții din Venezuela

Brazilia își închide granița pentru imigranții din Venezuela

Un magistrat brazilian a ordonat duminică închiderea unui punct de trecere a frontierei cu Venezuela, pentru a opri migranţii, informează Reuters. Cu toate acestea, luni, sute de venezueleni au trecut în Brazilia, pe jos, deoarece decizia instanţei nu urma să fie pusă în aplicare decât după judecarea unui apel, conform Agerpres.

Duminică, judecătorul federal Helder Barreto a decis că frontiera trebuie închisă până când statul brazilian Roraima reuşeşte să creeze condiţiile umanitare pentru primirea migranţilor care încearcă să scape de problemele economice şi politice din Venezuela. Hotărârea a fost atacată de avocaţii guvernului Braziliei.

În ultimii trei ani, zeci de mii de venezueleni au ajuns în Roraima, iar serviciile sociale locale au fost depăşite. Familii venezuelene au fost nevoite să doarmă pe străzi, iar criminalitatea şi prostituţia au crescut. Joia trecută, guvernul statului a decis că venezuelenii care solicită servicii medicale şi sociale trebuie să prezinte paşapoarte valabile – documente pe care mulţi migranţi nu le au. Barreto a considerat că măsura este discriminatorie şi contravine legislaţiei braziliene; el a suspendat o prevedere care permitea deportarea sau expulzarea migranţilor venezueleni care au comis infracţiuni şi a ordonat vaccinarea celor primiţi în Brazilia.

Însă venezuelenii nu vor mai fi primiţi, dacă ordinul judecătoresc intră în vigoare, până când Roraima nu reuşeşte să echilibreze numărul de nou-sosiţi cu cel de migranţi transferaţi către alte state braziliene. Conform recomandărilor agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR), forţele aeriene braziliene au început să transfere migranţii spre alte oraşe din Brazilia. Până acum, au fost preluaţi din Boa Vista, capitala statului Roraima, 820 de venezueleni; zilnic se prezintă la frontieră peste 500, iar mulţi dintre ei nu pot merge mai departe deoarece nu îşi permit cheltuielile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS