22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDacian Cioloş avertizeaza Guvernul ca a scapat de sub control raspandirea pestei porcine

Dacian Cioloş avertizeaza Guvernul ca a scapat de sub control raspandirea pestei porcine

Preşedintele fondator al Mişcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloş, a afirmat, vineri seara, într-o postare pe Facebook, că Guvernul a scăpat complet de sub control răspândirea pestei porcine africane (PPA), iar consecinţele sunt extrem de grave pentru România, deoarece consumatorii de pe piaţa europeană ar putea fi puşi în pericol şi îşi pot pierde încrederea în produsele agroalimentare româneşti, relatează Agerpres, preluat de Realitatea.net.

„Din păcate, Guvernul a scăpat complet de sub control – pentru că epidemiile nu răspund la controlul politic – răspândirea pestei porcine africane. Consecinţele sunt extrem de grave pentru România, pentru fermierii români, pentru industria zootehnică şi cea alimentară locale. Aşa se întâmplă când laşi gestionarea unei crize pe mâna unor politruci cocoţaţi în funcţii pe cu totul alte criterii decât cele profesionale. Un întreg sector zootehnic şi alimentar în care s-au investit sume importante atât din bugetul naţional cât şi din cel european pentru a deveni competitiv poate fi compromis pe termen lung din incompetenţă. Dacă profesioniştii din minister şi agenţii nu sunt lăsaţi să-şi facă treaba măcar acum, când deja este târziu, consumatorii şi instituţiile de pe piaţa europeană îşi pot pierde încrederea în produsele agroalimentare româneşti pentru că va exista suspiciunea că nu suntem în stare să gestionăm crizele şi am putea pune în pericol consumatorii europeni”, a spus Cioloş.

Diseminarea virusului ar fi fost evitată, în opinia fostului ministru al Agriculturii şi comisar european pentru Agricultură, dacă încă de la apariţia primei suspiciuni de PPA în Delta Dunării la nivelul Cabinetului prim-ministrului s-ar fi înfiinţat o celulă de criză pentru gestionarea situaţiei şi dacă ar fi fost preluate practicile Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) demonstrate de specialiştii români în Republica Moldova în anul 2016.

„Atunci, Moldova a cerut sprijinul României care a trimis specialişti din ANSVSA peste graniţă şi au ajutat la izolarea focarelor de acolo pentru că altfel era şi România în pericol. Am acţionat preventiv în iulie 2016, am luat măsuri de urgenţă ca să preîntâmpinăm pătrunderea bolii pe teritoriul României mai ales din Ucraina şi Republica Moldova. ANSVSA a informat oficial despre pericol şi procedurile de urmat, inclusiv Comisia de Agricultură din Parlament din care făcea parte şi domnul Petre Daea, actualul ministru al Agriculturii”, a amintit Cioloş, transmite Realitatea.net.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS