5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Mihai Fifor nu știe ce tip de rachete există la Deveselu

Ministrul Mihai Fifor nu știe ce tip de rachete există la Deveselu

Mihai Fifor, ministrul Apărării, a declarat, aseară la un post tv, că baza militară de la Deveselu este dotată cu rachete balistice. De fapt, ministrul apărării Naționale încurcă rachetele interceptoare ale bazei noastre militare cu denumirea folosită de NATO pentru acestea: scutul antibalistic.
”Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permaneţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale? Sau si mai mult, cum ar fi putut vreodată Federația Rusă să fie încantată cand am anuntat ca Romania urmeaza sa dezvolte un program submarin la Marea Neagra?”, a spus ministrul Apărării.

În baza de la Deveselu sunt rachete interceptoare, nicidecum balistice așa cum spune ministrul. Rachetele interceptoare de la Deveselu acționează în baza energiei kinetice și, spre deosebire de cele balistice, nu au capacităţi ofensive, ci sunt menite să contracareze tocmai rachetele balistice.

Rusia a criticat în mai multe rânduri amplasarea bazei de la Deveselu, acuzând că sistemul ”defensiv”, așa cum a fost anunțat de SUA și România, poate fi transformat în unul ofensiv.
Miercuri dimineață, Fifor a declarat, însă, că ”niciodată nu aș putea afirma că la baza de la Deveselu se află rachete balistice” și că afirmația sa a fost ”o greșeală de înțelegere, de interpretare”. „A fost în cel mai rău caz o eroare de interpretare”, a declarat el, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS