16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatronate: Accentuarea deficitului bugetar nu a fost însoțită de creșterea calității serviciilor publice

Patronate: Accentuarea deficitului bugetar nu a fost însoțită de creșterea calității serviciilor publice

Confederația Patronală Concordia atenționează asupra posibilității depășirii țintei de 3% din PIB a deficitului bugetar, având în vedere datele publicate recent de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), se arată într-un comunicat de presă al organizației, citat de Hotnews.

“După situarea constantă a inflației anualizate din ultimele luni pe un palier de peste 5%, fenomen care erodează puterea de cumpărare și valoarea reală a economiilor consumatorilor și companiilor deopotrivă, cifrele la 6 luni privind deficitul bugetar, de 1,61% din PIB, în creștere de 2,4 ori comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, semnalează pericolul iminent al depășirii țintei de 3% la sfârșitul anului. Este de subliniat și faptul că această depășire s-ar înregistra într-o perioadă de creștere economică, în care ar fi mai degrabă normal ca deficitul să se reducă pe fondul creșterii veniturilor fiscale”, se arată în document.

Mai mult, spune organizația, accentuarea deficitului bugetar din ultimul an și jumătate nu a fost însoțită de o îmbunătățire vizibilă a volumului și calității serviciilor publice – sanătate, învățământ, apărare etc. – ca să nu mai vorbim despre stagnarea în domeniul dezvoltării infrastructurii, în special al celei rutiere și feroviare.

“Depășirea țintei privind deficitul bugetar, ca și accentuarea deficitului contului curent al balanței de plăți, vulnerabilizează România în cazul unor posibile șocuri externe și creează pericolul unei aterizări dure a economiei, așa cum s-a întâmplat în perioada crizei din 2009-2010. La acel moment, acțiunile de corecție au inclus tăieri de salarii, majorări de impozite și alte măsuri dureroase care au fost resimțite deopotrivă atât de companii, cât și de populație”, menționează sursa citată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS