Activiștii pentru drepturile animalelor din Italia au cerut pedepse mai dure pentru cruzime împotriva animalelor după ce un câine care a salvat oameni în timpul unui cutremur devastator a murit otrăvit, informează Hotnews, citând Guardian.

Kaos, un ciobănesc german, a fost considerat un ”câine-erou” după ce a găsit sub dărâmături supraviețuitori ai cutremurului din Amatrice din august 2016, seism care a ucis 260 de oameni. Împreună cu proprietarul său, Fabiano Ettore, Kaos a fost printre primii sosiți la fața locului și a lucrat neobosit în următoarele săptămâni la eforturile de salvare.

Ettore l-a găsit mort, otrăvit, în grădina casei lui din Sant’Eusanio Forconese, un oraș din provincia L’Aquila. ”Am rămas fără grai. Nu pot înțelege un astfel de act. A fost în viață cel puțin până la ora două noaptea, l-am auzit lătrând”, a spus Ettore.

”L-au ucis pe eroul care, alături de forțele de salvare, a săpat cu cele patru labe ale sale, în timpul acelor ore dramatice, pentru a găsi supraviețuitori. Kaos a salvat oameni, iar tot oamenii l-au otrăvit”, a spus Rinaldo Sidoli, director de comunicare la Animalisti Italiani.

Kaos, născut la începutul anului 2015 la Roma, a ajutat eforturile de salvare și după cutremurul din Norcia, din octombrie 2016. Recent, el a ajutat și la găsirea unui bărbat dispărut.

Bogdan GROȘEREANU
Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.