Casa solară EFdeN Signature va reprezenta România în DubaiNoua casă solară EFdeN Signature, realizată de o echipă formată în special din studenţi, va reprezenta România la competiţia internaţională Solar Decathlon Middle East 2018, care se va desfăşura în noiembrie, în Dubai, scrie Agerpres.

Cu un design modern, eficientă energetic, inteligentă şi automatizată, casa a fost prezentată miercuri în cadrul unui eveniment organizat la Bucureşti, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis.

“Sperăm ca, în Anul Centenarului, să ne întoarcem victorioşi din Dubai şi, mai mult de atât, să ne întoarcem fericiţi şi mândri că suntem români”, a declarat managerul general al proiectului, Mihai Toader Pasti, la evenimentul organizat în parcarea unui mall din Bucureşti unde a fost montată casa solară EFdeN Signature.

El a precizat că peste 50 de studenţi şi absolvenţi de la mai multe universităţi din Bucureşti fac parte din proiectul EFdeN.

“De ce EFdeN? De la funcţia matematică f(n), pentru că noi proiectăm şi construim în funcţie de natură. În ultimii doi ani, o echipă extraordinară de tineri a depus nişte eforturi supraomeneşti pentru a construi (…) casa EFdeN Signature. Cu această casă, EFdeN va reprezenta România la cea mai importantă competiţie internaţională de profil – Solar Decathlon. (…) Este cea mai grea competiţie de genul acesta din lume, nu toţi rezistă, este o olimpiadă internaţională a caselor solare. (…) Începutul competiţiei în Dubai are loc pe 14 noiembrie. Acolo 18 echipe din 13 ţări vor prezenta fiecare câte o casă”, a spus Mihai Toader Pasti.

Pasti a mai spus că, în august, casa va fi deschisă publicului larg şi vor fi organizate mai multe evenimente, urmând ca apoi locuinţa să fie dezasamblată şi transportată în Dubai.

Casa are o suprafaţă de 75 de metri pătraţi utili. “Are un dining, un living, un dormitor, o baie şi o bucătărie. (…) În principiu, ea este făcută pentru două persoane”, a spus el.


De asemenea, el a precizat că această casă produce anual mai multă energie decât consumă, dar sunt luni în care nu îşi poate asigura energia. “Din punct de vedere al optimizării costurilor, este mai bine ca locuinţa să fie legată la reţea, astfel încât ea să poată să folosească reţeaua ca un sistem de acumulatori. (…) Este o casă 100% electrică. (…) Energia electrică este produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, care sunt dispuse pe acoperişul casei”, a arătat Mihai Toader Pasti.

Potrivit acestuia, locuinţa este dotată cu un sistem automatizat, care controlează prin voce foarte multe aspecte, de la temperatură şi umiditate până la sistemul de iluminat şi uşi.

Mihai Toader Pasti a precizat că preţul casei se ridică la 300.000 de euro.

“Investiţia iniţială este puţin mai mare faţă de o locuinţă tradiţională. Preţul prototipului (…) este undeva la 300.000 de euro. Este o sumă foarte mare, care este generată şi de faptul că noi trebuie să o transportăm până în Dubai şi acolo să o asamblăm în doar 15 zile. (…) Aproximativ 90 de companii ne-au sponsorizat cu servicii, produse şi bani, făcând astfel proiectul posibil. (…) Sponsorii noştri vin din cele mai variate domenii, de la zona de inginerie, arhitectură, finisaje şi instalaţii până la zona de mâncare, băutură”, a arătat el.

Totodată, Pasti a menţionat că Solar Decathlon este o competiţie care a luat naştere în 2001, în SUA. “Ei sunt practic organizatorii şi deţinătorii acestei competiţii, care astăzi are loc în mai multe zone din lume”, a mai afirmat Mihai Toader Pasti.

La evenimentul de prezentare a casei EFdeN Signature au participat şi David Schlaefer, şef adjunct al misiunii diplomatice a Ambasadei SUA la Bucureşti, Radu Văcăreanu, rector la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, şi Marian Moiceanu, rector la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 25 iulie 2018

Actualitate

» Casa solară EFdeN Signature va reprezenta România în Dubai
» Virusul pestei porcine africane îmbolnăveşte afacerile fermierilor
» UNICEF: O adolescentă este infectată cu HIV la fiecare trei minute
» Strigătul de ajutor al unei campioane a atletismului românesc. Are nevoie de sânge pentru o intervenţie chirurgicală în care medicii dau prognostic de 20% şanse de supravieţuire
» Numărul curselor aeriene întârziate, în creştere. 50.000 de pasageri au fost afectaţi în primul semestru
» Cod galben de ploi în Vâlcea, Olt şi Dolj până la ora 18.30
» Unul dintre ucigaşii lui Marian Cozma, eliberat în secret. “Păsărilă” şi-a cumpărat o maşină de lux imediat după ieşirea din închisoare
» CSM a respins acţiunea disciplinară ce o vizează pe Kovesi privind refuzul de a se prezenta la Parlament
» Infernul din Grecia, în fotografii. Focul a mistuit totul în calea lui
» Coduri galben şi portocaliu, pe multe râuri din ţară
» Studiu: Aeroporturile din România au fost tranzitate de peste 155 de milioane de pasageri, din 1999 până în 2017
» Paris: O maşină cu explozibili în portbagaj a fost găsită în parcarea unui centru comercial din Sarcelles
» Cod galben de vremea rea în Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea
» Corina Alina Corbu, numită în funcţia de preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
» Român urmărit internaţional după ce a furat ceasuri şi bijuterii de 4,7 milioane de euro în Spania, prins la Constanţa
» Sfaturi pentru prevenirea furturilor din buzunare
» Instabilitate atmosferică până mâine la ora 23.00
» Teodorovici: Cei care au venituri din alte activități au primit acasă o parolă de acces pentru depunerea online a declarației unice
» Procurorii Lucian Onea și Mircea Negulescu, sub control judiciar
» Președintele Iohannis atacă modificarea Codului Penal la CCR

Publireportaj

» Încheiere proiect “Diversificarea și dezvoltarea activității SC Duncomet Construct SRL prin achiziție de utilaje”

Local

» Filarmonica „Ion Dumitrescu“, concert de Ziua Imnului Naţional
» Un segment din axa de circulaţie Sud – Nord a Râmnicului, dat în folosinţă
» 300 de tineri din Caracal se „bat“ pe 54 de apartamente ANL
» Exercițiu de prăbușire a unei aeronave de pasageri
» Un jandarm a înapoiat o borsetă cu bani

Dolj

» Zeci de purcei, livraţi în Oltenia prin Programul „Mangaliţa“
» Ce afaceri au avut anul trecut „greii“ industriei craiovene
» Spitalul Regional Craiova, între Crăciun și… Sfântu’ Așteaptă?
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Dolj: La volan sub influenţa alcoolului
» Codul galben de vreme rea, prelungit în Dolj şi Olt
» Dolj: Prinşi conducând fără permis
» Craiova: Conducea un autoturism radiat din circulaţie
» Dolj: Amenzi de peste 5.000 de lei, în doar câteva ore
» Cod galben de averse în Olt şi Dolj
» Se opreşte apa caldă în Craiova
» Dolj: Se opreşte apa în Pleniţa şi în Castrenele Traiane

Gorj

» Mafia înmatriculărilor: patru reținuți pentru corupție
» Gorj: Prefectura este în doliu după moartea unei angajate

Olt

» Faza zonală a ,,Concursurilor serviciilor profesioniste pentru situații de urgență”, la Slatina

Vâlcea

» Vâlcea: Festivalul de Film ”Cinevil” aduce la Râmnic filme din cinematografia contemporană şi despre Marea Unire de la 1918
» Jandarm vâlcean cu simţ civic

Sport

» Eugen Neagoe: Nu trebuie să-l legăm pe Mitriță
» Fotbal / Exclusiv: Surprize mari în organigrama CCJ de la „U” Craiova!
» Fotbal / Universitatea Craiova l-a cooptat pe Isaac Donkor
» Fotbal / Liga Campionilor – turul doi preliminar, prima manșă

Sanatate

» Viața cu diabet

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top