7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate50 de morți și 150 de răniți în urma incendiilor din Grecia

50 de morți și 150 de răniți în urma incendiilor din Grecia

50 de oameni şi-au pierdut viaţa şi peste 150 au fost spitalizaţi din cauza a două incendii de vegetaţie izbucnite luni, la est şi la vest de Atena. Potrivit Crucii Roșii, 26 de cadavre au fost găsite în curtea unei vile din satul Mati, în apropierea oraşului-port Rafina, care este în centrul dezastrului.
Focul a înaintat cu o repeziciune înfricoşătoare, alimentat de vântul care bătea cu aproape o sută de kilometri pe oră.
Situaţia s-a agravat de la o oră la alta, în spitale s-a activat planul roşu şi starea de urgenţă a fost decretată în întreaga regiune. Premierul s-a întors în ţară, iar Guvernul a cerut ajutorul Uniunii Europene. Deocamdată, autorităţile nu au anunţat dacă printre victime se numără şi cetăţeni români.
Un prim incendiu a izbucnit în apropiere de Kineta, o staţiune de la malul mării, aflată la 50 de kilometri vest de Atena. Flăcările s-au răspândit cu o repeziciune uimitoare, schimbându-şi rapid direcţia, propagate de vântul puternic şi uscat. Localnicii vorbesc despre adevărate perdele de foc, care se întindeau pe distanţe de până la şase kilometri.
În imaginile difuzate de televiziuni se văd limbi de foc uriaşe, devorând necontrolat case şi grădini. “Lăsaţi totul şi fugiţi!” – li s-a spus celor din Kineta şi din alte două aşezări învecinate.
Era însă deja târziu pentru că, potrivit presei, multe dintre victime şi-au pierdut viaţa tocmai încercând să fugă. Două autostrăzi care leagă peninsula Peloponez de centrul Greciei au fost închise pe porţiuni de câte 20 de kilometri din cauza fumului care a redus vizibilitatea, dar şi a flăcărilor care s-au apropiat periculos de şosea.
Un al doilea incendiu s-a declanşat după-amiază, la nord-est de Atena, în zona Penteli, cuprinzând oraşul Rafina. Primarul localităţii a spus că a văzut arzând cel puţin o sută de case. Autorităţile au evacuat tabere de copii şi au trimis garda de coastă să evacueze oamenii care se refugiaseră pe plajă.
Sute de pompieri, zeci de autospeciale, avioane şi elicoptere mobilizate din toată ţara luptă cu cele două incendii.
Premierul Alexis Tsipras şi-a întrerupt vizita în Bosnia şi s-a întors de urgenţă în ţară pentru a coordona operaţiunile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS