O nouă mişcare separatistă catalană, intitulată ‘Crida Nacional per la Republica’ (Strigătul Naţional pentru Republică), are deja aproape 15.000 de membri, notează marţi agenţia de presă germană dpa, citată de Agerpres.

După ce luni a fost prezentat manifestul noii mişcări în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Barcelona, 3.500 au aderat imediat, iar până marţi dimineaţă numărul membrilor a ajuns la 13.000, potrivit unor politicieni separatişti catalani.

Mişcarea a fost fondată de fostul lider catalan Carles Puigdemont, aflat în prezent în exil în Germania, de succesorul său, Quim Torra, şi de politicianul şi militantul catalan Jordi Sanchez, actualmente în detenţie pentru rolul său în referendumul privind autodeterminarea Cataloniei, organizat anul trecut şi declarat ilegal de către Madrid.

Este de aşteptat ca noua mişcare să devină partid politic în toamna acestui an. Există deja cel puţin trei partide separatiste în Catalonia, cel mai mare fiind PDeCAT.

Bogdan GROȘEREANU
Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.