Acasă Actualitate Japonia şi UE semnează cel mai mare pact bilateral comercial global

Japonia şi UE semnează cel mai mare pact bilateral comercial global

-

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi premierul japonez Shinzo Abe au semnat, marţi, Acordul de parteneriat economic (APE) UE – Japonia, care va elimina majoritatea taxelor vamale plătite anual de întreprinderile din Uniune care exportă în Japonia, precum şi o serie de obstacole de lungă durată în ceea ce priveşte reglementarea, cum ar fi în cazul autoturismelor, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, documentul a fost semnat în cadrul summit-ului UE-Japonia de la Tokyo. Este vorba despre cel mai mare acord comercial negociat vreodată de UE, care va crea o zonă comercială deschisă pentru mai mult de 600 de milioane de persoane.

Pactul va elimina marea majoritate a taxelor vamale pe care întreprinderile din UE care exportă în Japonia le plătesc anual, în valoare de un miliard de euro, precum şi o serie de obstacole de lungă durată în ceea ce priveşte reglementarea, de exemplu în cazul autoturismelor. Acesta va deschide, de asemenea, piaţa japoneză, de 127 de milioane de consumatori, unor exporturi-cheie de produse agricole din UE şi va spori oportunităţile de export ale Uniunii într-o serie de alte sectoare.

Totodată, Acordul de parteneriat economic va intensifica şi cooperarea dintre Europa şi Japonia în diverse domenii, va reafirma angajamentul comun al celor două părţi faţă de dezvoltarea durabilă şi va include, pentru prima oară, un angajament specific referitor la Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

ȘTIRI VIDEO GdS