17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi se celebrează Ziua Justiţiei Penale Internaţionale

Astăzi se celebrează Ziua Justiţiei Penale Internaţionale

Astăzi se celebrează Ziua Justiţiei Penale Internaţionale, care marchează aniversarea a 20 de ani de la adoptarea, la 17 iulie 1998, a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI).

Adoptarea Statutului, tratatul fondator al CPI, a reprezentat un pas decisiv în lupta împotriva impunităţii pentru cele mai grave infracțiuni care preocupă comunitatea internațională în ansamblul său și care pot ameninţa pacea şi securitatea globală, precum genocidul, crimele de război, crimele împotriva umanităţii şi crima de agresiune.

Ziua Justiţiei Penale Internaţionale reprezintă o oportunitate de a reitera angajamentul comunităţii internaţionale pentru realizarea mandatului Curții, care are un rol esențial în dezvoltarea dreptului penal internațional, precum și în promovarea unei culturi a respectului pentru principiile statutului de drept, cu impact în planul prevenirii conflictelor și al protejării victimelor celor mai grave infracțiuni sancționate de dreptul internațional.

România s-a numărat în mod constant printre promotorii Curții Penale Internaționale și susține activitatea acesteia, bazată pe principiul cooperării cu statele părți la Statutul de la Roma, precum și pe principiul complementarității, conform căruia jurisdicția Curții este complementară jurisdicțiilor naționale.

De asemenea, România va continua să sprijine la nivel european și internațional acțiunile menite să consolideze respectul pentru normele de drept penal internațional, precum și măsurile de promovare a universalității și integrității Statutului CPI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS