Tensiunile dintre administrația Donald Trump și partenerii europeni din NATO au explodat, joi, la summitul NATO, unde o sesiune neprogramată i-a oferit președintelui SUA ocazia de a lansa noi atacuri la adresa aliaților. Agenția DPA spune că Trump ar fi amenințat chiar cu retragerea SUA din NATO.

O întâlnire a președintelui Klaus Iohannis cu omologul său american, care trebuia să aibă loc joi dimineață la Bruxelles, a fost anulată, din cauza tensiunilor tot mai mari din sânul Alianței.

Trump și-a anulat de fapt toate bilateralele din cauza unei sesiuni neprogramate, cu ușile închise, a summitului NATO. Potrivit unor surse Realitatea TV, sesiunea a fost solicitată de Germania, nemulțumită de atacurile repetate ale lui Trump.

În cadrul acestei noi sesiuni, Trump și-a reluat atacurile la adresa statelor UE pe tema cheltuielilor insuficiente, în special Germania, dar și Spania și Belgia, potrivit unor surse citate de Reuters. Mai exact, liderul de la Casa Albă a cerut ca toate țările să atingă pragul de 2% din PIB alocat Apărării într-un orizont de timp cât mai scurt.

Agenția germană DPA spune că Trump ar fi amenințat cu retragerea SUA din NATO, agenția Reuters nu confirmă acest scenariu.

Informația este însă confirmată și de surse citate de Politico.eu, care spune că Trump a amenințat că SUA își vor derula acțiunile de securitate în mod unilateral.

Potrivit surselor citate, Trump a spus că dacă aliații nu vor majora cheltuielile, SUA ”vor merge mai departe singure”.

Trump a avertizat că vor exista ”consecințe grave” dacă aliații nu majorează rapid cheltuielile pentru Apărare.

Unii oficiali au însemnat la prudență în interpretarea cuvintelor președintelui american, dar surse diplomatice citate de Politico spun că aliații au spus că în mod clar au auzit o amenințare.

Oficialii statelor partenere, Ucraina și Georgia, au fost invitați să părăsească reuniunea, în condițiile în care la sesiunea neprogramată luau parte doar membrii NATO.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.