16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpania: Transferul în Catalonia al liderilor separatişti încarceraţi s-a încheiat

Spania: Transferul în Catalonia al liderilor separatişti încarceraţi s-a încheiat

Ultimii trei lideri separatişti catalani încarceraţi de Madrid pentru rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei au fost transferaţi miercuri într-o închisoare din regiune, după decizia în acest sens a guvernului spaniol pentru aplanarea tensiunilor, informează Agerpres, citând France Presse.

Foştii „miniştri” regionali Jordi Turull, Josep Rull şi Joaquim Forn „sunt în centrul penitenciar din Lledoners”, la 70 km nord de Barcelona, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie al guvernului regional.

Înaintea lor, alţi şase lideri, între care fostul vicepremier catalan Oriol Junqueras şi fosta preşedintă a parlamentului regional Carme Forcadell, au fost transferaţi miercurea trecută în Catalonia, la Lledoners şi o altă închisoare din apropiere de Figueras.

Madridul a anunţat săptămâna trecută transferul separatiştilor încarceraţi, într-un gest de conciliere înainte de prima reuniune la nivel înalt, luni, între noul şef al guvernului Pedro Sanchez şi şeful executivului regional catalan Quim Torra, care a permis reluarea dialogului în ciuda poziţiilor opuse în legătură cu problema autodeterminării.

Urmăriţi penal pentru rebeliune, la fel ca fostul şef al executivului catalan Carles Puigdemont care a fugit din Spania, pentru rolul lor în tentativa eşuată de proclamare a independenţei la 27 octombrie 2017, separatiştii erau încarceraţi de mai multe luni în apropiere de Madrid pentru a fi audiaţi de judecătorul din Madrid responsabil de caz, care a anunţat marţi că şi-a încheiat instrucţiunea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS