17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePesta porcină africană a făcut victime şi-n România

Pesta porcină africană a făcut victime şi-n România

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) a confirmat vineri prezenţa virusului Pestei Porcine Africane la 57 de porci într-o gospodărie din judeţul Bihor, care au fost sacrificaţi, anunţă vineri ANSVSA.

„Astăzi, (n.r. vineri), 6 iulie, Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană a confirmat prezenţa virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Crestur, judeţul Bihor”, potrivit comunicatului ANSVSA.

„Conform procedurilor, DSVSA Bihor a luat imediat măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiei, au fost impuse restricţii de mişcare, s-a efectuat dezinfecţia exploataţiei afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate”, precizează Autoritatea.

Potrivit ANSVSA, pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificaţi porcii bolnavi şi cei care au fost în contact cu aceştia şi s-a realizat ecarisarea cadavrelor şi au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte şi sacrificate (57 de capete).

Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor s-a reunit pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii, iar o anchetă epidemiologică este în desfăşurare..

Autoritatea asigură că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând riscul îmbolnăvirii pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS