3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCheltuielile statului au crescut in ritm alert, cu 18,4% în cinci luni

Cheltuielile statului au crescut in ritm alert, cu 18,4% în cinci luni

Foto Zf.ro
Premierul Viorica Dancila si liderul PSD, Liviu Dragnea (Foto Zf.ro)

Cheltuielile bugetare au crescut galopant. „Statul ar avea nevoie de încă 5 miliarde de lei până la finalul anului pentru a acoperi cheltuielile de salarii şi de pensii. Ritmul de creştere al cheltuielilor bugetare este prea alert“, spune un specialist, citat de Zf.ro

Cheltuielile din bugetul ge­neral con­solidat au crescut cu 18,4% în primele cinci luni ale anului (până la 18,47 mld. lei), un ritm considerat mult prea alert de către specialişti. Această di­namică a cheltuielilor pune în pericol ţinta de de­ficit bugetar de 3% din PIB pentru 2018.

„Cheltuielile bu­ge­tare reprezintă o ma­re problemă, de­oa­re­­ce cresc mult mai repe­de decât s-a bugetat pentru întreg anul: avem un +18,4% la 5 luni versus 13,9% bugetat pentru tot anul“, a explicat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Creşterile de salarii din sectorul bu­getar, cu precădere cele din do­meniul să­nătăţii şi al asistenţei sociale, au con­dus la o creştere semnificativă a chel­tuielior bugetare, având în vedere că în pri­mele cinci luni cheltuielile de per­sonal au ajuns la 6,1 mld. lei (+22,3% faţă de pe­rioada similară din 2017).

„Pe partea de cheltuieli, dinamica este mult mai alertă şi, pentru a acoperi cheltuielile obligatorii de salarii şi de pensii, este nevoie de circa 5 mi­liar­de de lei, bani care trebuie luaţi din altă parte“, a mai spus Dumitru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS