Acasă Actualitate 95 autori de fraude comerciale în mediul online arestați în urma unei...

95 autori de fraude comerciale în mediul online arestați în urma unei operațiuni internaționale

-

95 infractori specializați în comiterea de fraude și membri ai rețelelor infracționale din mediul online suspectați de comiterea unor fraude online au fost arestați în timpul Operațiunii E-Commerce 2018 (eComm 2018), o acțiune comună a organismelor de aplicare din 28 de state: Austria, Belgia, Canada, Columbia, Croația, Danemarca, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Suedia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, ce s-a desfășurat în perioada 4-15 iunie 2018. Operațiunea a vizat combaterea fraudelor comise în mediul online printr-o acțiune coordonată a organismelor de aplicare a legii din Uniune Europeană și din afara acesteia și va fi urmată de o campanie de conștientizare asupra acestei problematici în rândul populației. Această acțiune marchează totodată începutul unei serii de investigații operative, mai multe arestări fiind așteptate în următoarele luni.

Suspecții arestați în timpul operațiunii au fost responsabili pentru mai mult de 20.000 tranzacții frauduloase cu carduri de credit compromise, a căror pagubă estimată depășește 8 milioane Euro. Acțiunea a fost coordonată de către Centrul European de Criminalitate Informatică (EC3) din cadrul Europol, cu sediul la Haga. Centrul a primit sprijin direct de la comercianți, companii de logistică, bănci și companii emițătoare de carduri. Europol a oferit, de asemenea, suport analitic în investigațiile desfășurate de autoritățile naționale.
Operațiunea E-Commerce combate fraudele pe internet, produse în absența fizică a cardurilor, urmărind să asigure un mediu online mai sigur prin intermediul schimbului de informații și dezvoltării de bune practici între organismele de aplicare a legii și mediul privat.
Polițiștii din fiecare stat au format echipe comune cu comercianți, firme de logistică, instituții financiare și companii de analiză pentru a aduna dovezi împotriva infractorilor specializați în comiterea de fraude.
În acest an, în cadrul acestei operațiuni, apoape 200 de parteneri din mediul privat s-au alăturat organismelor de aplicare a legii.
După câteva luni de pregătire, în decursul a 11 zile poliția a desfășurat percheziții, arestări, interogări, confiscări ale bunurilor achiziționate în mod fraudulos (printre acestea aflându-se telefoane mobile, articole de îmbrăcăminte etc.). Au fost totodată adunate dovezi pentru a sprijini instrumentarea cazurilor și trimiterea în judecată a suspecților. Companiile internaționale emițătoare de carduri au sprijinit investigațiile în situațiile în care cardul a fost emis de o bancă cu sediul în afara UE. Adesea, atunci când o achiziție frauduloasă este efectuată în Uniunea Europeană, datele aparțin unui card emis de către o instituție aflată pe alt continent.

Rezultatele operaţiunilor:
– Peste 200 de percheziții domiciliare;
– Aproximativ 20.000 de tranzacții frauduloase
– Peste 200 de parteneri privați
– Au fost confiscate mai multe categorii de bunuri: bani, droguri, carduri, dispozitive electronice
– Au acționat multiple echipe de supraveghere și investigații.

Specializare permanentă
Măsurile investigative sunt foarte complexe datorită dimensiunii internaționale și virtuale a acestei infracțiuni. În această infracțiune sunt implicați nu doar infractori individuali, ci și grupări de crimă organizată. De asemenea, există indicii cu privire la specializarea infractorilor și a conexiunii cu alte infracțiuni, precum phishing, atacuri informatice, crearea și utilizarea unor site-uri web și conturi pe rețele de socializare în scopul săvârșirii de infracțiuni.

În prezent, aproximativ 80% din fraudele cu carduri sunt comise online. Rețelele de socializare sunt folosite pentru a crea magazine online care vând orice produs la jumătate de preț. Când un cumpărător comandă un produs prin intermediul acestora, infractorii efectuează achiziția – adesea foarte scumpă – prin intermediul unor carduri ale căror date sunt furate/ contrafăcute (compromise). Datele cardurilor compromise sunt adesea achiziționate de pe internetul “ascuns” (darkweb – website-uri neindexate de motoarele uzuale de căutare, exemplu Google, Bing etc.) și au fost inițial obținute în urma unui atac informatic de tip fishing sau malware. Când realizează achizițiile online, victimele pot să nu realizeze că datele cardurilor lor sunt de asemenea furate pentru ca apoi să fie revândute pe alte forumuri. Așa-numiții vânzători au de multe ori zeci de mii de cumpărători mulțumiți și primesc recenzii excelente. În final, băncile și comercianții sunt cei care suferă pierderile acestei activități frauduloase, ce se ridică la nivel global la miliarde de euro în fiecare an.

Prevenire
Este întotdeauna mai bine să previi o infracțiune. Din acest motiv, această acțiune operativă este urmată de o campanie de prevenire și conștientizare – #BuySafePaySafe #. Există o serie de reguli de siguranță care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online:
– Verificați dacă dispozitivul pe care îl folosiți pentru a efectua achiziții online este configurat în mod corespunzător și conexiunea de internet este sigură;
– Folosirea unui card este o modalitate sigură de plată în comerțul online atâta timp cât vă luați aceleași măsuri de precauție ca și în celelalte tipuri de achiziții;
– Există anumite indicii care vă ajută să identificați o fraudă. Dacă sunteți victima unei fraude online, sesizați poliția. Dacă ați cumpărat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizați de asemenea banca emitentă;
– Verificați-vă serviciul de internet banking în mod constant. Anunțați imediat fraud-victim.

ȘTIRI VIDEO GdS

Liga 3 / Universitatea II Craiova are meci greu cu Flacăra Moreni

Echipa secundă a Universităţii Craiova întâlneşte vineri, de la ora 14.00 (live text pe gds.ro/sport), pe stadionul „Extensiv“, pe Flacăra Moreni. Partida...

Programul de înscriere pentru rezidenţiat, prelungit

Programul de înscriere pentru examenul de rezidenţiat la direcţiile de sănătate publică a fost prelungit de către Ministerul Sănătăţii. Candidaţii se vor...