Seară de muzică barocă la Filarmonica „Oltenia” CraiovaFilarmonica “Oltenia” va prezenta miercuri, 20 iunie, de la ora 19.00, o seară de muzică barocă susţinut de redutabilul duo concertistic (înfiinţat în 2005), format din violonistul Octavian Gorun şi pianista Corina Stănescu. Se va interpreta celebra lucrare „Trilul diavolului” şi încă trei sonate, în primă audiţie, de Giuseppe Tartini, la care se adaugă „Ciaccona” de Tomaso Antonio Vitali. De altfel, Octavian Gorun şi Corina Stănescu sunt muzicieni ai Filarmonicii ”Oltenia” Craiova care cântă într-o manieră remarcabilă lucrări reprezentative din repertoriul muzicii de cameră, de la creaţii ale celor mai importanţi compozitori preclasici, până la capodopere ale epocii romantice.

Sonata în Sol minor, sugestiv intitulată „Trilul Diavolului” a rămas celebră printre violonişti până în zilele noastre, ca urmare a extremei dificultăţi tehnice pe care o implică interpretarea ei. Povestea „din spatele” lucrării începe cu un vis cutremurător: tulburat, Tartini i-ar fi mărturisit, se pare, prietenului său – astronomul francez Jérôme Lalande – că i-ar fi apărut însuşi Diavolul în vis şi i-a cerut „să-l slujească cu sufletul”. Înspăimântat, dar nefiind dispus „să-şi negocieze sufletul”, Tartini l-a provocat pe Diavol la un „duel muzical”: afirma că i-ar fi pus în mână stăpânului Infernului propria sa vioară, pentru a-i „testa” îndemânarea şi talentul. Spre totala lui uimire, Diavolul a dat dovadă de o asemenea virtuozitate, încât compozitorului i s-a tăiat respiraţia, subjugat de uluitoarea demonstraţie de perfecţiune: „Cât de mare mi-a fost mirarea când l-am ascultat cântând cu atâta patimă o sonată de cea mai desăvârşită frumuseţe, încât depăşea cu mult cea mai înflăcărată avântare a imaginaţiei mele”. Odată trezit din „călătoria” sa onirică, Tartini a început să „reconstituie” cu frenezie muzica pentru lucrarea ce avea să rămână cunoscută sub numele „Trilul Diavolului”.

Născut în Craiova, Octavian Gorun a fost iniţiat în domeniul muzicii de către tatăl său, violoncelistul Valeriu Gorun, apoi, la Liceul de Artă din oraşul natal, a urmat cursurile de vioară la clasa prof. Cornel Berbec. Transferându-se la Bucureşti, a absolvit succesiv Liceul de Muzică “George Enescu” şi Academia de Muzică din Bucureşti (secţia interpretare instrumentală – vioară, 1997). A beneficiat de îndrumarea unor reputaţi pedagogi, precum Şerban Lupu, Octavian Raţiu şi Gabriel Croitoru. A fost bursier şi, totodată, membru al Orchestrei de Tineret şi al Cvartetului de coarde din cadrul Fundaţiei “Sergiu Celibidache”. De asemenea, a desfăşurat o bogată activitate artistică: în calitate de membru al Orchestrei “Philharmonia” din Bucureşti, al Orchestrei de Cameră Radio Bucureşti, al Ansamblului de muzică veche “Continuo”, al Orchestrei Operei Române Craiova, profesor de vioară la Liceul de Arte “Marin Sorescu” Craiova. Din anul 1997, este membru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii “Oltenia” Craiova (în prezent, deţine statutul de concert-maestru), ansamblu cu care a întreprins numeroase turnee în străinătate: Italia, Germania, Elveţia, Spania, Franţa, Iran. Ca solist, violonistul Octavian Gorun a susţinut numeroase recitaluri în diverse centre culturale, dintre care amintim: Bucureşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu.


Apreciata muziciană Corina Stănescu a studiat pianul mai întâi la Craiova, cu profesoara Mariana Ilie şi apoi a absolvit Academia de Muzică din Bucureşti, specializarea pian, la clasa profesorului Constantin Ionescu-Vovu. În perioada studenţiei, a realizat înregistrări la Radio Bucureşti, a susţinut recitaluri la Ambasada Ungară şi a participat la Festivalul Tinerelor Talente de la Râmnicu Vâlcea. Împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia“, a interpretat lucrări de referinţă din repertoriul naţional şi universal şi a participat la numeroase turnee concertistice ale Filarmonicii craiovene, întreprinse în străinătate. Datorită performanţelor sale interpretative de o calitate indubitabilă, Corina Stănescu se bucură de preţuirea unanimă a publicului şi a criticii de specialitate. În prezent, desfăşoară o intensă activitate artistică şi didactică, fiind solist instrumentist al Filarmonicii „Oltenia“ Craiova, maestru corepetitor la Opera Română Craiova şi profesor asociat (acompaniament – corepetiţie) în cadrul Departamentului de Muzică al Facultăţii de Litere – Universitatea din Craiova.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 18 iunie 2018

Actualitate

» Prognoza meteo în următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare
» Moţiunea simplă împotriva ministrului Economiei, respinsă
» Solstiţiu de vară, 21 iunie, cea mai lungă zi din an
» Seară de muzică barocă la Filarmonica „Oltenia” Craiova
» 1184 locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European
» PSD a decis ca proiectul codului de procedură penală să intre la vot final
» Protocolul SRI cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, desecretizat
» Şeful Audi, arestat în urma scandalului dieselgate
» Depistat cu 276 km/h, pe autostradă
» SRI a publicat protocolul cu Parchetul General şi Instanţa Supremă / Protocolul SRI – PG – ÎCCJ prevede schimb de informaţii şi corelarea activităţilor

Local

» Școala cu clasele I-VIII din Bălăcița va fi modernizată
» 9 autospeciale şi 2 pistoale radar, în dotarea IPJ Mehedinţi
» Alro Slatina, scoasă la vânzare
» Arestat preventiv pentru trafic de droguri de risc
» Școala profesională, de la „bau-bau“ la „meseria e brățară de aur“
» 2225 de locuri de muncă vacante în Oltenia

Dolj

» Condamnat pentru tâlhărie cu un pistol de jucărie
» Pământurile mișcătoare de sub Râului și Bucovăț înghit asfaltul
» Maşinile second-hand prind viteză în Dolj
» Deșeuri depozitate la Mofleni cu încălcarea Autorizației de Mediu
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Asociaţiile de proprietari restante vor rămâne fără apă
» Craiova: Tamponare soldată cu doi răniţi pe Calea Bucureşti
» Craiova: Avarie de proporţii la o conductă din Craioviţa. Două cartiere, fără apă

Gorj

» Ajutoare de urgenţă pentru familiile afectate de furtuni
» Surpare de teren pe DJ 665
» Spitalul din Târgu Jiu, bun de plată
» Gorj: Viitură pe DN 67 B
» Controale ale inspectorilor DSVSA Gorj
» Faza zonală a Concursului Naţional de Descarcerare, la Târgu Jiu
» Gorj: Festivalul Tineretului la Godinești
» Gorj: Elev de 14 ani, depistat la volanul unui autoturism
» Gorj: Suspecţi anchetaţi pentru spargerea mai multor locuinţe

Olt

» Trei olteni, reţinuţi pentru viol şi lipsire de liberate

Mehedinţi

» Mehedinţi: Amenzi de peste 150.000 de lei, în 24 de ore

Vâlcea

» Vâlcea: Patru şoferii băuţi au rămas fără permis
» Trafic rutier blocat pe Valea Oltului
» Vâlcea: Arestat pentru trafic de droguri de mare risc

Sport

» Puștii lui Costache au câștigat Dolphin Cup
» 17 medalii pentru olteni la Campionatul Național de lupte
» Luptătorii de la Power Gym au făcut senzație la Mediaș
» Handbal (f): SCM Craiova va juca în preliminariile Ligii Campionilor
» Halep, pentru a 33 săptămână în fruntea clasamentului mondial
» Maestrul emerit Ion Bură, în cărţi să preia postul de manager al CSM Târgu Jiu

Sanatate

» Pacienții cu scleroză cer program național în Oltenia

Educatie

» Oferte de vacanță pentru elevi și tineri până în 35 de ani

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Cenuşa astrofizicianului Stephen Hawking, înmormântată lângă Isaac Newton şi Charles Darwin
» Tații au un rol cheie în dezvoltarea copiilor

Top