În marja celei de a 43-a sesiuni a Consiliului Miniștrilor ACP-UE care a avut loc la 31 mai 2018, la Lomé, în Republica Togoleză, șeful delegației României, secretarul general al MAE, Cosmin Dinescu, a avut o întrevedere cu ministrul afacerilor externe, al cooperării și comerțului exterior din Republica Vanuatu, Ralph Regenvanu, se arată într-un comunicat emis, vineri, de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„În cadrul întâlnirii au fost analizate ariile în care cele două state pot dezvolta forme de cooperare, atât în format bilateral, cât și în cadrul forurilor multilaterale. Totodată, secretarul general al MAE a amintit faptul că România va deține președinția rotativă a Consiliului UE, în prima jumătate a anului 2019, moment care poate contribui la intensificarea dialogului diplomatic dintre Romania si Republica Vanuatu.

Cu prilejul întrevederii, cei doi oficiali au semnat comunicatul comun privind stabilirea de relații diplomatice între România și Republica Vanuatu, la nivel de ambasadori. Demersul se înscrie în completarea acțiunilor diplomației române privind consolidarea relațiilor politice bilaterale cu statele din Oceania”, se mai precizează în comunicat.

Prin semnarea acordului privind stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Vanuatu, numărul statelor cu care România întreține relații diplomatice a ajuns la 191, dintre care 188 state membre ONU.