5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiect de lege: Ghiozdanele pentru școală să nu cântărească peste 10% din greutatea copiilor

Proiect de lege: Ghiozdanele pentru școală să nu cântărească peste 10% din greutatea copiilor

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a depus un proiect de lege care prevede ca ghiozdanele pe care le iau elevii la școală să nu depășeacă 10% din greutatea lor corporală. Totodată, școlile sunt obligate să asigure spații speciale individuale unde elevii să își depoziteze manualele și rechizitele.

„Pentru a nu pune în pericol sănătatea și integritatea fizică a elevilor, volumul și greutatea manualelor, rechizitelor şi a altor materiale necesare în procesul didactic, transportate zilnic de elevi la şcoală şi de la şcoală, vor fi adaptate capacităţii de efort fizic a elevilor iar greutatea acestora nu va depăşi 10% din greutatea corporală a elevului”, prevede inițiativa legislativă depusă la Camera Deputaților, care modifică Legea educației naționale.

„Unitătile didactive de învățământ preuniversitar trebuie să asigure fiecărui elev în parte spații speciale, cu acces individual, pentru depozitarea manualelor, rechizitelor și a altor auxiliare didactice, inclusiv în afara orelor didactice”, mai prevede proiectul.

Proiectul se afă în dezbatere publică, apoi va intra în procedură legislativă.

„Este evident că greutatea ghiozdanelor nu este adaptată capacităţii de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor şi tinerilor și crește riscul apariţiei deformărilor de coloană vertebrală. Pe termen lung, specialiștii susțin că se poate ajunge până la afectarea aparatului locomotor, a celui respirator și chiar a sistemului nervos”, se arată în expunerea de motive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS