6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDanemarca interzice vălul integral în spațiul public

Danemarca interzice vălul integral în spațiul public

Parlamentul danez a adoptat joi o lege care interzice portul vălului islamic integral (burqa sau niqab) în spațiul public, urmând exemplul unor țări precum Franța sau Belgia, informează HotNews.ro.
„Toate persoanele care, în locuri publice, poartă veștminte care le ascund chipul sunt pasibile de amendă”, arată legea votată cu 75 voturi pentru și 30 împotriva.
Proiectul de lege, depus de guvernul de centru-dreapta, a beneficiat de sprijinul principalelor două forțe politice din Parlament: social-democrații și Partidul popular (populist, anti-imigrație).
Începând cu 1 august, când intră în vigoare noua legislație, orice infracțiune de acest gen va fi sancționată cu o amendă de 1.000 de coroane daneze (134 euro). Dacă infracțiunile se repetă, amenda poate ajunge la 10.000 de coroane.
Portul vălului integral islamic este interzis sau limitat în mai multe țări europene.
Franța a fost prima țară din Europa care a interzis vălul integral în spațiul public, în aprilie 2011.
Vălul islamic este interzis și în Belgia și Austria.
Deputații germani au adoptat în aprilie 2017 o lege care interzice parțial portul vălului integral în anumite contexte. Astfel, funcționarii trebuiă să aibă fața total vizibilă iar persoanele al căror chip este acoperit sunt obligate să-l descopere în cazul unei verificări a identității. Bundesrat, camera superioară, a aprobat legea în 12 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS