Benzina și motorina se scumpesc vertiginos

Autori


Din a doua parte a anului trecut și până acum, combustibilii s-au scumpit etapizat la pompă, fie pentru că statul a introdus, din nou, supraacciza, fie din cauza scumpirii petrolului pe piețele internaționale. De o săptămână, prețul petrolului scade. Ieftinirile la pompă se lasă așteptate.

Deținătorii de autovehicule sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar dacă vor să alimenteze cu combustibil. Prețurile au urcat vertiginos în ultima lună, astfel încât scumpirile sunt vizibile și se simt în bugetele consumatorilor finali.

Combustibilii au început să se scumpească în a doua partea a anului trecut, moment care coincide cu reintroducerea supraaccizei la carburanți. Statul a „concurat“ atunci la scumpirea carburanților în două etape. Prima scumpire, de 0,16 lei pe litru, a fost introdusă pe 17 septembrie 2017, iar următoarea acciză, de 1,16 lei pe litru, a intrat în vigoare din octombrie 2017. De atunci și până acum au urmat scumpiri succesive la pompă operate de deținătorii de benzinării.

GdS a efectuat o analiză comparativă a prețurilor la trei benzinării, din momentul primei scumpiri oficiale dictate de guvern efectuată la data de 15 septembrie 2017 (creșterea de preț cu 0,16 lei pe litru a fost inclusă în preț) și până ieri, la prețurile actualizate la pompă.

La OMV, prețul benzinei cu cifra octanică de 95 costa 5 lei pe litru, iar acum costă 5,82 lei pe litru. Benzina de calitate mai bună Max Motion costa anul trecut 5,65 lei pe litru, la același moment al efectuării analizei GdS, iar acum costă 6,42 lei pe litru, în creștere cu 0,77 lei pe litru. La motorina standard, prețul era anul trecut de 4,89 lei pe litru, iar acum este de 5,93 lei pe litru. Motorina Max Motion costa 5,26 lei pe litru, iar acum prețul este de 6,30 lei pe litru.

La Rompetrol, benzina costa anul trecut 4,99 lei pe litru, iar acum costă de la 5,79 lei pe litru. Sortimentul mai bun calitativ costa 5,64 lei pe litru, în timp ce ieri era la 6,46 lei pe litru. Și motorina s-a scumpit. Costa 4,88 lei pe litru anul trecut, iar acum e 5,89 lei. Sortimentul care costa 5,25 lei pe litru anul trecut, acum se vinde cu 6,29 lei pe litru, deci cu 1,04 lei pe litru mai mult.

La o benzinărie Mol, benzina costa anul trecut 4,99 lei pe litru, iar acum costă 5,82 lei pe litru. Motorina avea un preț de 4,89 lei pe litru pe 17 septembrie 2017, iar acum costă 5,93 lei pe litru.

Se observă că în intervalul analizat, prețurile la câteva benzinării din Craiova au crescut cu 0,77 lei pe litru, cu 0,80 lei pe litru sau chiar cu 1,04 lei pe litru.

Potrivit unor surse din piață, în perioada următoare, motorina ar putea să se scumpească, pe fondul cererii crescute din agricultură, în perioada campaniei agricole de vară.


În septembrie 2017, după introducerea primei accize din partea statului, prețurile la pompă începuseră să crească, iar acum sunt mult mai mari ca atunci

Conducătorii auto sunt nemulțumiți

Scumpirile recente îi irită pe deținătorii de autoturisme. „Înainte, litrul de benzină costa 5,35-5,36 lei pe litru. Apoi s-a scumpit la 5,53 lei pe litru anul acesta, iar acum am alimentat cu 5,80 de lei pe litru. La aceiași bani alocați pentru benzină, am un minus de aproximativ 3 litri. Deci, cu 200 de lei cumpăram 37 de litri, iar acum pot cumpăra doar 34 de litri. Normal că simțim aceste scumpiri și ne afectează la buzunar“, a spus un conducător auto din Craiova.

Prețul petrolului a început să scadă

Benzinarii coroborează creșterea prețului combustibililor cu majorările de prețuri ale petrolului pe burse. Însă, în practică, se observă că prețurile la pompă cresc rapid, imediat ce prețul petrolului urcă. În schimb, atunci când prețul petrolului scade la nivel internațional, se observă că tarifele la pompă se diminuează mult mai lent față de cum au crescut. Benzinarii motivează că se modifică prețurile în funcție de momentul în care se face aprovizionarea cu combustibil la noile prețuri, mai scăzute.

Prețul petrolului cotat la nivel internațional a început să scadă, pe fondul anunțurilor făcute de Rusia și de Arabia Saudită de creștere a producției cu aproximativ un milion de barili pe zi.

Prețul petrolului pe piețele internaționale a atins un maxim la jumătatea lunii mai, când a fost cotat la 80,475 dolari pe baril (petrolul brut – Brent). În partea a doua a lunii mai, prețul petrolului pe piețele internaționale a înregistrat o scădere semnificativă. Pe 28 mai scăzuse la 74,485 dolari pe baril, iar pe 29 mai prețul era în jurul a 75,467 dolari pe baril, conform datelor furnizate în timp real de www.cursfx.com, de pe bursele importante.

În condițiile unor prețuri scăzute ale petrolului, conducătorii auto așteaptă ieftiniri la pompă la fel de rapid cum cresc prețurile atunci când petrolul se scumpește.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 30 mai 2018

Actualitate

» Vânzarea de case de marcat, blocată din cauza ANAF și MFP
» Pacienții cu hepatită C: Asigurarea tratamentului cu interferon este pusă sub semnul întrebării
» 115 români mor zilnic din cauza fumatului
» Închisoare cu executare pentru fostele judecătoare Viorica Dinu și Antonela Costache, acuzate că au luat mită pentru eliberarea lui Dinel Staicu
» Câștigă o trotinetă electrică cu Gazeta de Sud!
» Protest anunțat astăzi în București, după decizia CCR privind revocarea șefei DNA
» USR spune că Iohannis ar putea să nu ţină cont de decizia CCR
» A doua extragere pentru selecția celor 100 de câștigători la Loteria bonurilor fiscale emise în perioada 1 – 31 martie 2018
» Surse: Iohannis, obligat să o revoce pe Kovesi ca urmare a deciziei Curții Constituționale
» INS: Numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani a fost de 4,17 milioane, la 1 ianuarie 2018
» Cele mai bogate cinci familii regale din Europa
» Curtea Constituțională: Există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA
» Dăncilă anunţă o evaluare a rezultatelor fiecărui minister la un an şi jumătate de guvernare

Publireportaj

» Pelendava Shopping Center, principalul centru de cumpărături din 1 Mai
» Deputat Ion Cupă, președintele ALDE Dolj: „Reconcilierea națională poate fi reconstruită numai pe adevăr“

Local

» Braconaj piscicol la Bujoreni
» Tineri cercetați pentru furt din auto
» Deţinătorii de arme din Strehaia, controlaţi de poliţişti

Dolj

» Termo Craiova are un nou administrator
» Evaziune de un milion de euro cu fier vechi
» Accident mortal provocat de un polițist
» Anchetă penală la Asociația de proprietari 12 Calea București
» Operaţiunea „Baliza“ pe străzile din Craiova
» Şoferii, în pericol pe strada asfaltată de Tel Drum
» Câţi craioveni vor locuinţe în cartierul chinezesc
» Întreruperi energie electrică de luni
» Secretara de la Drept rămâne în arestul IPJ Dolj
» Proxeneți din Marea Britanie, căutați în Dolj
» UPDATE – Dolj: Un copil a murit după ce a căzut în apele râului Desnățui
» “Pedală în Bănie”, primul concurs de mtb organizat la Craiova
» Craiova: Restricţii rutiere pe mai multe străzi începând din această seară
» Craiova: Termo are un nou administrator

Gorj

» Doi muncitori au murit după ce au leşinat în fosa septică pe care o săpau
» Gorj: Spectacol de teatru în scopuri caritabile
» Gorj: Cămin de bătrâni la Bumbeşti-Jiu
» Gorj: Pompierii au organizat o srbare pentru micuţii cu dizabilităţi
» UPDATE – Gorj: Doi muncitori au murit după ce au căzut într-o fosă septică

Olt

» Un nou record la Slatina, cu ocazia Centenarului Marii Uniri (VIDEO)

Sport

» Promenadă pe rotile la Bechet de 1 Iunie
» Crosul „Ziua Olimpică“, în centrul Băniei
» Marian Șerban: „Centura cucerită în Italia este rezultatul muncii mele de 12 ani“
» Știința, atentă cu micuții Craiovei
» „Leii“ lui Vrăjitoarea, campioni județeni la juniori D
» Tricolorii vor a doua victorie cu Chile

Sanatate

» 50% din asigurați nu cotizează la Sănătate
» Cum pot fi combătute migrenele

Magazin

» Reţeta de weekend – Ardei umpluți cu carne și brânză
» Bancul zilei
» Horoscopul de weekend
» Program Cinema Colours pentru perioada 1 – 7 iunie

Top