11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate115 români mor zilnic din cauza fumatului

115 români mor zilnic din cauza fumatului

115 români mor zilnic din cauza fumatului și aproape unul din trei români cu vârsta de peste 15 ani este fumător. Țara noastră se află pe locul al cincilea în Europa la numărul adolescenților de 15-16 ani care au fumat în ultima lună, iar procentul fumătorilor foarte tineri este de 5 ori mai mare în țara noastră decât în Statele Unite, arată Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Pneumologie și Fundația Română a Inimii, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai).

Medicii prezenți miercuri la o dezbatere pe această temă la Palatul Parlamentului, la care au participat și membrii Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și Senatul României, cer modificări legislative care să „soluționeze situaţia de urgenţă de sănătate publică reprezentată de consumul de tutun în România, în special în rândul adolescenţilor şi tinerilor”.

„În fiecare zi, 115 români mor ca urmare a efectelor nocive ale fumatului. Aceasta înseamnă aproximativ 42.000 de decese în fiecare an. Fumatul omoară, în special, prin cancer pulmonar (85% dintre cancerele pulmonare sunt cauzate de fumat) și prin boli cardiovasculare (fumatul fiind factorul de risc numărul 1 pentru infarctul de miocard). Drept urmare, speranța de viață a fumătorilor este cu 10 ani mai redusă comparativ cu cea a nefumătorilor. Se apreciază că în România, din totalul anilor potenţiali de viaţă sănătoasă pierduţi prin diverse dizabilități sau decese premature, 13% se datorează bolilor grave induse de fumat”, arată Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Pneumologie și Fundația Română a Inimii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS