8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLecție de voluntariat predată de baroneasa Emma Nicholson la Slatina

Lecție de voluntariat predată de baroneasa Emma Nicholson la Slatina


Baroneasa Emma Nicholson se află pentru două zile la Slatina, unde se desfășoară Festivalul Național de Dans „Împreună pentru viitor“, inițiat de Ministerul Educației și Cercetării și Asociaţia Children’s High Level Group și dedicat copiilor cu dizabilități și voluntarilor care se implică în integrarea lor, ocazie cu care a făcut apel la implicarea fiecăruia dintre noi în acțiuni de voluntariat.

Festivalul concurs „Împreună pentru viitor“, ajuns la a XI-a ediție, a fost găzduit, sâmbătă, 26 mai 2018, de Slatina. Au urcat pe scenă aproximativ 350 de copii, reprezentând grupuri de elevi cu dizabilități și voluntari implicați în acțiuni SNAC (Strategia Națională de Acțiuni Comunitare). Din primul rând al sălii Casei Tineretului i-a admirat chiar fostul raportor al Uniunii Europene pentru România, Emma Nicholson, care a pledat din nou pentru implicarea tuturor în acțiuni de voluntariat.
„Sunt sute de copii care au nevoie de noi. Cu cât avem mai mulți voluntari, cu atât vom reuși să facem cât mai multe lucruri, să continuăm „să-i presăm“ pe cei din Ministerul Educației, care au multe alte probleme de rezolvat, dar și această problemă a voluntariatului trebuie să reprezinte o prioritate. Trebuie să avem și ajutorul politicienilor, pentru că această problemă este una umană și nu una care reprezintă interese politice, de aceea avem nevoie și de suportul lor. Cât mai mulți voluntari, cât mai mult ajutor, cât mai multe voturi. Acești copii cu nevoi speciale trebuie să fie pe primul loc“, a spus baroneasa Emma Nicholson.
La eveniment, cel puțin al deschidere și al primele trei momente ale concursului, au fost prezenți și prefectul județului, prof. Silviu Neacșu, și cei trei șefi ai Inspectoratului Școlar Județean Olt („generalul“ Adrian Bărbulete și adjunctele mariana Gheorghe și Florica Grecu), însă nimeni nu a reprezentat Primăria Slatina. În schimb, Emma Nicholson și-a încheiat cuvintele rostite pe scenă cu urări la împlinirea, anul acesta, a 650 de ani de la prima atestare documentară a Slatinei și a celor 100 de ani de la Marea Unire.
Copiii din concurs, pe de altă parte, au dovedit talent deosebit, cu greu putând cineva să realizeze că de fapt mare parte dintre ei sunt copii cu dizabilități (grupurile sunt formate, conform regulamentului, din copii cu dizabilități și voluntari implicați în activități acre îi vizează). Impresionant a fost un moment prezentat de grupul format din elevi de la Școala Gimnazială Specială „Sf. Nicolae“ și Colegiul Național „Octav Onicescu“ din București. Patru copii de gimnaziu, care își petrec cea mai mare parte a timpului în scaunul cu rotile, au fost ajutați de opt colegi mai mari, care, simbolic, au purtat aripi de înger, să danseze și chiar să „zboare“, la finalul dansului fiind purtați pe brațe. Ceea ce li se întâmplă în viața de zi cu zi li s-a întâmplat și la urcarea pe scenă și la coborârre, când cei din jur au ajutat, ridicând cu mâinile cărucioarele, pentru că nu a existat o rampă de acces pentru căruior.
În competiție au intrat în total 25 de echipe, din București și din județele: Olt, Constanța, Brașov, Călărași, Timiș, Prahova, Dolj, Mehedinți, Satu Mare, Maramureș, Iași, Mureș, Hunedoara, Botoșani, Teleorman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS