22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA murit academicianul Mircea Maliţa

A murit academicianul Mircea Maliţa

Matematician, fost ministru al Educației, membru în CC al PCR și diplomat de carieră, academicianul Mircea Maliţa a trecut la cele veşnice în seara zilei de luni, 21 mai 2018, la vârsta de 91 de ani. Reputatul cărturar, scriitor, diplomat, ambasador, constructor de instituții și inițiator de mari proiecte trecut la cele veşnice duminică seara, informează Fundația Universitară a Mării Negre (FUMN), fundaţie al cărui preşedinte fondator era ilustrul academician.
Mircea Maliţa este omul trimis de Sadoveanu la ONU, cel care a stat de vorbă cu Picasso şi Tristan Tzara, cel care a negociat cu arabii situaţia petrolului, cel care le-a dat-o ruşilor peste nas luând poziţie contradictorie blocului sovietic la adunarea Naţiunilor Unite din 1963, întărind astfel cuvântul şi amplasarea României în cadrul organizaţiei, cel care, lăudat de Reagan, a fost numit cel mai de seamă ambasador al României la Washington, ministru al învăţământului, membru al Clubului de la Roma încă din primii ani de la înfiinţare.
Mircea Maliţa, diplomat român la Washington până în 1984, a fost acuzat de Elena Ceauşescu că face jocurile americanilor, că este omul lor.
Academicianul Mircea Malița s-a născut la 20 februarie 1927, la Oradea, într-o familie creștin ortodoxă. Mircea Malița a parcurs studiile liceale la Oradea, Făgăraș, Beiuș și București, în perioada 1937-1945.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS