17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateKlaus Iohannis a fost amendat de CNCD pentru folosirea cuvântului “penali”

Klaus Iohannis a fost amendat de CNCD pentru folosirea cuvântului “penali”

Președintele Klaus Iohannis a fost amendat cu 2.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care a decis cu 5 voturi la 4 că liderul de la Cotroceni a folosit discriminatoriu termenul “penali”. Informația a fost publicată inițial de G4Media.ro și confirmată pentru HotNews.ro de către președintele CNCD, Csaba Asztalos. Concret, Consiliul a decis că președintele a discriminat atunci când a făcut următoarea declarație: „Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA”. “Eu am votat împotrivă; declarația e larg în limita libertății de exprimare”, a precizat Asztalos.

CNCD a fost sesizat pe 19 februarie de site-ul luju.ro (Lumea Justitiei), pentru folosirea termenului „penali” de către președintele Klaus Iohannis. Petiția face referire la următoarea declarație a lui Iohannis: „Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA”.

Sesizarea publicată de luju.ro susține că „nu se poate accepta ca, preluandu-se si perpetuandu-se asemenea mesaje, sa ne adresam cu totii in societate cu apelative de ‘penal’, ‘inculpat’, ‘infractor’, ‘puscarias’, care in lumea civilizata – in principal in spatiul UE – sunt considerate forme de discriminare, care pot naste pana la reactii de ura si violenta”. Și deputatul PSD Andreea Cosma a sesizat apoi CNCD pe această temă.

Sesizarea o vizează și pe Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). În cazul acesteia, au fost reclamate afirmațiile pe care le-a făcut la conferința de presă de la sediul DNA din 14 februarie despre “inculpați care fac acuzații nereale” și despre “un festival disperat al inculpaților”. În cazul lui Kovesi, CNCD a respins plângerea pentru exprimarea “festivalul inculpaţilor”, potrivit G4Media.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS