10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDonald Trump: Statele Unite se retrag din Acordul privind capacitățile nucleare ale Iranului

Donald Trump: Statele Unite se retrag din Acordul privind capacitățile nucleare ale Iranului

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat că Washingtonul se retrage din înțelegerea internațională privind arsenalul nuclear al Iranului.
Preşedintele american a criticat acordul încheiat în 2015 de puterile internaţionale – SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania – cu Iranul, afirmând că suspendarea sancţiunilor în schimbul renunţării la programul nuclear a fost negociată greşit de la început şi a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare. De asemenea, preşedintele a subliniat că acordul nu a împiedicat Iranul să finanţeze terorismul şi să destabilizeze Orientul Mijlociu.
Donald Trump a argumentat că el lansase de mult timp avertismente în legătură cu Acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept „defectuos”.
El a calificat demersul său drept o “retragere”, ceea ce e – din punct de vedere tehnic – incorect: înțelegerea nu constituie un tratat. Drept urmare, Statele Unite pot doar să o respecte sau să-i încalce prevederile.
Așa-numitul Plan Comun de Acțiune a însemnat, între altele, că Iranul a acceptat să-și limiteze stocurile de uraniu îmbogățit. Acesta poate fi folosit la fabricarea de armament nuclear. Donald Trump susține că Iranul ar fi continuat activitățile de producere a uraniului îmbogățit. Statele Unite ar avea dovezi “certe” că regimul de la Teheran ar fi încercat în continuare să obțină armament nuclear.
Teheranul a acceptat, de asemenea, în 2015 să nu producă plutoniu – substanță posibil de utilizat la crearea bombelor atomice. În schimb, Națiunile Unite, Statele Unite și Uniunea Europeană au ridicat sancțiunile economice care au lovit din greu republica islamică. Înțelegerea a fost convenită între Iran și membrii permanenți ai Consiliului de Securitate ONU – America, Regatul Unit, Franța, China și Rusia. Acestor state li s-a adăugat Germania. Aplicarea acordului e monitorizată de Agenția Internațională pentru Energie Atomică.
Iranul insistă că programul său nuclear ar fi urmărit scopuri strict civile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS