21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIsrael: Lege prin care premierul şi ministrul apărării pot decide intrarea în război fără să reunească guvernul

Israel: Lege prin care premierul şi ministrul apărării pot decide intrarea în război fără să reunească guvernul

Parlamentul din Israel a votat în favoarea unei legi care permite premierului şi ministrului apărării să decidă intrarea în război fără să reunească guvernul, pe fondul tensiunilor crescânde între Israel şi unii dintre vecinii săi.

Cu 62 de voturi pentru şi 41 împotrivă, legea oferă cabinetului restrâns de securitate responsabilitatea de a decide o operațiune militară sau războiul fără să discute cu restul guvernului.

Un paragraf precizează însă că, în caz de “condiţii extreme”, premierul şi ministrul apărării pot hotărî, singuri, o astfel de operaţiune.

Proiectul de lege iniţiat de ministra justiţiei, Ayelet Shaked, este un amendament la o lege fundamentală care, anterior, dădea numai guvernului, în prezenţa majorităţii miniştrilor, posibilitatea de a decide dacă lansează o operaţiune militară, potrivit Agerpres.

Membri ai actualului cabinet restrâns de securitate sunt 11 dintre cei 22 de miniştri care alcătuiesc guvernul Netanyahu.

Legea a fost votată într-un context de tensiuni cu palestinienii, în timp ce, de la 30 martie, manifestaţiile din Fâşia Gaza, de-a lungul graniţei cu Israelul, au dat loc la altercaţii cu forţele israeliene în care 45 de palestinieni şi-au pierdut viaţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS