14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranța ar putea reinstitui serviciul militar obligatoriu, după 20 de ani

Franța ar putea reinstitui serviciul militar obligatoriu, după 20 de ani

Deşi Franţa a suspendat serviciul militar obligatoriu în urmă cu aproape 20 de ani, un grup de lucru creat de preşedintele Emmanuel Macron propune un serviciu naţional de o lună pentru toţi tinerii francezi începând de la 16 ani, informează Radio Canada, citând săptămânalul Journal du Dimanche (JDD), notează Agerpres.
O parte din această perioadă obligatorie ar putea fi efectuată în condiţii de internat, potrivit săptămânalului citat, şi ar urma să fie consacrată activităţilor sportive, învăţării noţiunilor elementare de acordare a primului ajutor şi formării reflexelor în caz de situaţii de criză, precum şi transmiterii valorilor civice şi republicane, a subliniat generalul Daniel Menaouine, responsabil de acest raport.
În cursul lunii mai, dezbateri cu privire la acest subiect vor fi lansate de Palatul Elysee, menţionează JDD. Tot atunci şi preşedintele Emmanuel Macron urmează să se exprime cu privire la această temă. O consultare în rândul tinerilor francezi ar putea avea loc de asemenea.
O astfel de măsură a fost evaluată recent între 2,4 şi 3,1 miliarde de euro pentru statul francez, potrivit diferitelor scenarii.
Această idee este una din promisiunile de campanie ale lui Emmanuel Macron, fost ministru în guvernul preşedintelui François Hollande.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS