Acasă Actualitate Dictatorul nord-coreean a traversat frontiera cu Sudul democratic

Dictatorul nord-coreean a traversat frontiera cu Sudul democratic

-

Kim Jong Un a declarat că „o nouă istorie începe acum” după ce a dat mâna cu președintele sud-coreean, Moon Jae-in, la începutul unui summit de pace, potrivit edition.cnn.com. Kim a devenit primul lider nord-coreean care a intrat, vineri dimineață, pe teritoriul sud-coreean din 1953, traversând linia care separă cele două Corei de zona demilitarizată (DMZ) într-un moment care a fost transmis în direct în toată lumea.
Kim Jong-un devine primul preşedinte al Nordului comunist care păşeşte în Sudul democratic din istoria divizării peninsulei, ca urmare a conflictului armat din Peninsulă.
Războiul s-a încheiat în 1953 cu un armistiţiu, fără vreun acord de pace.
După numeroase amenințări și teste balistice, temutul dictator nord-coreean se arată dispus să renunţe la programul nuclear, gest care să permită ieşirea ţării sale din izolare internaţională.

După ceremoniile iniţiale, cei doi s-au aşezat, faţă în faţă, la o masă ovală din Casa Păcii şi au rostit primele alocuţiuni televizate în direct, notează Agerpres.

Moon Jae-in şi-a exprimat speranţa că “în peninsula coreeană s-ar putea să fi venit primăvara” şi a apreciat gestul curajos al lui Kim de a trece pentru prima dată frontiera cu Coreea de Sud ca pe un “simbol al păcii”. “În momentul când preşedintele Kim a trecut linia de demarcaţie militară, Panmunjom a devenit un simbol al păcii, nu al diviziunii”. “Vreau să îmi exprim din nou respectul pentru decizia preşedintelui Kim Kong Un de a face posibile convorbirile de astăzi”, a insistat liderul de la Seul.

La rândul său, Kim Jong-un a vorbit despre “recuperarea timpului pierdut”. “Declar în faţa preşedintelui Moon şi a mulţimii de jurnalişti de aici că voi purta discuţii bune cu preşedintele Moon, cu o atitudine deschisă, sinceră şi cinstită şi voi obţine un rezultat bun”, a spus el.

Ambii lideri s-au arătat încrezători în posibilitatea ca primul dialog inter-coreean la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu să producă rezultate pozitive, în urma unor “decizii curajoase”, după cum s-a exprimat preşedintele sud-coreean.

ȘTIRI VIDEO GdS

Locomotivă mistuită de flăcări, în Hunedoara

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, incendiul a fost anunţat puţin după miezul nopţii trecute. Locomotiva, care a luat foc...