16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Comunicaţiilor: Proiectul de Lege privind prelucrarea datelor cu caracter personal ar putea ajunge la Cameră săptămâna viitoare

Ministrul Comunicaţiilor: Proiectul de Lege privind prelucrarea datelor cu caracter personal ar putea ajunge la Cameră săptămâna viitoare

Proiectul de Lege privind aplicarea Regulamentului UE referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date ar putea ajunge săptămâna viitoare la Camera Deputaţilor, a declarat, miercuri, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Bogdan Cojocaru, în şedinţa Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, informează economica.net.

„Nu mai e cazul în momentul de faţă a unei ordonanţe de urgenţă. Ar fi putut fi făcută poate în 2016. Se discută de foarte mulţi ani de transpunerea acestei directive. În momentul de faţă, ieri, colegii noştri au participat la dezbaterile din comisii, Comisia Economică şi toate celelalte comisii implicate. Astăzi a trecut de Senat. Urmează ca săptămâna viitoare, în funcţie de programul pe care şi-l vor stabili colegii din Camera Deputaţilor, să ajungă şi la dumnealor, în aşa fel încât eu în momentul în care am adus-o ca proiect de lege la nivelul Guvernului am solicitat procedură de urgenţă. Avem tot sprijinul – inclusiv acum în Comisie am discutat – avem tot sprijinul colegilor din Comisie (Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor – n. r.). Cred că nu este cazul să discutăm despre alte lucruri care în momentul de faţă sunt ipotetice. Colegii din Opoziţie fac ceea ce ştiu: opoziţie”, a răspuns Bogdan Cojocaru la întrebarea privind calendarul transpunerii directivei.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, Cătălin Drulă, a afirmat că proiectul face discriminare în ceea ce priveşte sancţiunile aplicate în mediul privat şi în cel public.

„Domnului ministru, deşi face parte din Guvern şi Guvenului i s-a solicitat un punct de vedere conform procedurii parlamentare în momentul în care a fost depus acest proiect de lege, chipurile de doi parlamentari, nu a avut nicio părere despre acest proiect de lege cu influenţă foarte mare. Acolo sunt nişte prevederi prin care se creează o discriminare importantă între mediul public şi cel privat. La public, amenzile sunt de 100 de ori mai mici. Deci, dacă îşi bat joc de datele noastre personale, răspund de 100 de ori mai puţin decât la privat. Apoi sunt acele prevederi excesive care ar restricţiona foarte mult cercetarea medicală, procesarea automată de date. Evident un proiect care a fost servit de undeva. Nu cred că a stat doamna Carmen Dan noaptea să-l scrie”, a spus Cătălin Drulă.

La acest subiect, ministrul a evitat să ofere un răspuns, precizând că nu este atributul său „de a da astfel de verdicte”.

Propunerea legislativă privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/EC (Regulamentul general privind protecţia datelor) a fost iniţiată de senatorii Carmen Dan şi Şerban Nicolae.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS