Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 23 aprilie – 6 mai. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

În Oltenia, majoritatea zilelor din intervalul de referință vor fi caracterizate de o vreme mai caldă decât normal pentru această perioadă din an, cu temperaturi maxime de 23…27 de grade, în medie regională. Vor fi și zile, în special în perioada 24 aprilie -2 mai, în care vor fi posibile valori chiar mai ridicate, spre medii în jurul a 29 de grade la câmpie.
Estimările indică un regim termic nocturn peste cel specific pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul de mai, cu minime în general de 10…13 grade. Probabilitatea pentru ploi locale (de scurtă durată, asociate instabilității atmosferice) va fi mai mare în perioada 26 – 28 aprilie, dar și după data 2 mai.
La munte, Valorile de temperatură se vor menține, în cea mai mare parte a intervalului, mai ridicate decât cele normale în această perioadă din an, cu variații nesemnificative de o zi la alta; maximele diurne vor fi de 14…18 grade, iar minimele de 4…8 grade, temperaturi ușor mai mici fiind posibile în zilele de 27 și 28 aprilie. Față de aceste valori mediate pe întreaga zonă montană, la altitudini mai mici, în general sub 1400 m, sunt de așteptat temperaturi chiar mai ridicate, medii diurne în jurul a 20 de grade. Probabilitatea pentru averse de ploaie va fi mai ridicată în cursul după-amiezelor. În special în zilele de 24 și 27 aprilie și după data de 2 mai, ploile vor fi mai frecvente și local mai însemnate cantitativ.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.