Liderul nord-coreean Kim Jong Un a anunţat sâmbătă suspendarea testelor nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord, informează agenţia sud-coreeană de presă Yonhap.

„Din 21 aprilie, Coreea de Nord va opri testele nucleare şi lansarea de rachete balistice intercontinentale”, a transmis agenţia de presă oficială KCNA din Coreea de Nord, preluată de Yonhap. KCNA a precizat şi că va fi închis un poligon nuclear din nordul ţării „pentru a garanta transparenţa suspendării testelor nucleare”.

Toate cele şase teste nucleare nord-coreene au fost efectuate în poligonul Punggye-ri din provincia de nord-est, începând din 2006, reaminteşte Yonhap. Ultimul, cel mai puternic, a avut loc în septembrie anul trecut.

Decizia de îngheţare a programului de înarmare nucleară şi cu rachete a fost luată la o şedinţă plenară a Partidului Muncitorilor din Coreea, cu o săptămâna înainte de întâlnirea lui  Kim Jong-un cu preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in. După acest eveniment, urmează o întâlnire a liderului nord-coreean cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, la sfârşitul lui mai sau începutul lui iunie.

Donald Trump a afirmat miercuri că speră ca summit-ul său cu Kim Jong-un să fie un succes, după recenta vizită a directorului CIA Mike Pompeo la Phenian. Dar liderul american a avertizat că este gata să pună capăt întâlnirii cu Kim dacă va considera că aceasta nu duce la nici un rezultat.

Cu ocazia unei conferințe de presă comune cu premierul japonez Shinzo Abe, Trump a afirmat că își va continua „campania de maximă presiune” asupra Phenianului până ce acesta renunță la armele sale nucleare.

„Sper să am o întâlnire foarte fructuoasă (cu Kim)”, a spus Trump. „Dacă consider că nu va fi o întâlnire fructuoasă, nu mergem. Dacă ajung la întâlnire și constat că nu este frunctuoasă, cu tot respectul voi părăsi întâlnirea.”

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.