21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSenat: Starea de incompatibilitate pentru persoanele aflate în funcţii sau demnităţi publice, prescrisă în 3 ani

Senat: Starea de incompatibilitate pentru persoanele aflate în funcţii sau demnităţi publice, prescrisă în 3 ani

Senatul a adoptat în şedinţa plenului de luni, în calitate de primă Cameră sesizată, o propunere legislativă de modificare a Legii nr. 161/2003, care prevede că faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor.

„În materie mai gravă, a ilicitului penal, există o astfel de instituţie juridică – prescripţia răspunderii penale. Nu este nici moral şi nici legal ca aceste fapte (n.r. ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate) să fie imprescriptibile”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Potrivit proiectului de act normativ iniţiat de un grup de parlamentari PSD şi amendat de Senat, „primarii, viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar artistice. Aleşii locali menţionaţi pot exercita funcţii în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimar general ai municipiului Bucureşti”.

De asemenea, consilierii locali sau judeţeni pot exercita funcţii în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca aleşi locali.

O completare a legii prevede că „starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu acesta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate”.

„Considerăm că nu este etic să se dispună o sancţiune ce afectează mandatul în curs, dacă în acest mandat nu s-au săvârşit fapte care să atragă o astfel de sancţiune, starea de incompatibilitate neexistând în acest mandat”, se mai arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Senatorul USR Florina Presadă consideră că prin acest proiect coaliţia majoritară „a rezolvat” problemele de integritate ale aleşilor locali.

„Noi ştim că sunt sute de dosare instrumentate anual de ANI în ceea ce priveşte problemele de integritate ale aleşilor locali”, a spus Presadă.

Propunerea legislativă, care a înregistrat 71 de voturi pentru, 33 împotrivă şi o abţinere, va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS