10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmenzi pentru administratorii de Asociații de proprietari care refuză să prezinte documentele contabile

Amenzi pentru administratorii de Asociații de proprietari care refuză să prezinte documentele contabile

Administratorii de Ascociații ar putea primi amenzi între 500 și 3.000 de lei dacă refuză să prezinte toate actele cerute de departamentele din primării care fac controlul asociaţiilor de proprietari, potrivit unui proiect de lege depus la Senat de câţiva parlamentari PNL care modifică Legea 230/2007, transmite Mediafax.

Pe 14 martie, senatorul PNL Eugen Ţapu Nazare a înregistrat la Senat, în procedură de urgenţă, o iniţiativă legislativă care modifică şi completează Legea 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, în sensul introducerii obligaţiei pentru administratorii de bloc de a prezenta documentele solicitate de organele de control din cadrul primăriilor. Neprezentarea acestor acte se va amenda cu sume de la 500 la 3.000 de lei.

În municipiul Craiova, Asociațiile de Proprietari și Locatari sunt verificate de Serviciul Coordonare Asociații din cadrul Primăriei Craiova.

Liberalii propun noi reglementări în sancţionarea proprietarilor sau asociaţiilor de proprietari, „prin modificarea şi completarea art. 56, alin. (1) al Legii 230/2007, cu litera h) care va avea următorul conţinut: “neprezentarea la organele de control cu documentele solicitate”, precum şi modificarea art. 56, alin. (2), lit. a), care va avea următorul cuprins: “faptele prevăzute la lit. a), b), c), g) şi h) se sancţionează cu amenda de la 500 la 3.000 lei”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei parlamentare liberale.

Parlamentarii PNL susţin că se impune înăsprirea legislaţiei în condiţiile în care administraţiile teritoriale primesc anual sute de reclamaţii cu privire la posibile fapte de abuz, fraudă sau falsuri în acte ale administratorilor.

„În prezent, statisticile relevă că există peste 130.000 de asociaţii de proprietari la nivelul ţării. În ultimii ani, în spaţiul public au apărut numeroase dezbateri referitoare la abuzuri ale administratorilor, falsuri în acte, delapidări, fraude, multe dintre aceste ajungând în faza urmăririi penale sau a condamnărilor, cu grave consecinţe asupra populaţiei care este nevoită, din banii proprii, să suporte aceste fapte. Unităţile administrativ teritoriale primesc anual sute sau mii de reclamaţii de la membrii asociaţiilor care se consideră nedreptăţiţi sau înşelaţi de administratori, motiv pentru care primăriile dispun controale pentru luarea măsurilor ce se impun. Chiar şi aşa, Legea 230/2007, în forma actuală, oferă posibilitatea asociaţiilor de proprietari să nu prezinte la control documentele solicitate, neexistând nicio prevedere expresă care să atragă răspunderea administratorului unei asociaţii de proprietari pentru această faptă”, se arată în motivarea inițiativei legislative.

Inițiativa legislativă a fost semnată și de către senatorul craiovean Mario Ovidiu Oprea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS