10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRețete pentru cozonaci delicioși

Rețete pentru cozonaci delicioși

Cozonacul pregătit în casă are secretele lui. Acesta trebuie preparat cu mare grijă, iar gospodinele trebuie să respecte cu exactitate cantitățile ingredientelor pentru ca rezultatul să fie unul foarte bune.Vă prezentăm trei tipuri de cozonaci cu care vă veți impresiona invitații de la masa de Paște.

Cozonac cu nucă şi vanilie

Ingrediente: pentru 3 cozonaci

– 1 kg faina, 50 g drojdie, 400 g zahar, 500 ml lapte, 100 ml ulei, 6 oua, coaja de la o lamaie, 1 lingurita esenta ro,  3-4 buc de rahat, 2 lg cacao, nuca macinata, vanilie, 1 praf de sare

Mod de preparare: Se cerne faina de 2-3 ori. Preparam maiaua din drojdie + 2 lg faina + 50 ml lapte. Se dizolva zaharul (350g) si vanilia in restul de lapte, caldut. Galbenusurile se freaca cu sare, coaja de lamaie. Adaugam peste faina, maiaua, laptele, galbenusurile, treptat..framantand continuu..la sfarsit, adaugam uleiul..si mai framantam cca 5 minute. Lasam la dospit, 1 h. Intre timp, amestecam nuca cu albusurile batute spuma, cu 50 g zahar , 2 lg cacao si romul. Se portioneaza aluatul in 3 parti egale. Intindem foaia de aluat, adaugam deasupra umplutura de nuca si rahat, rulam , stropim cu apa si presaram zahar…si punem in tava.Mai lasam la dospit cca 30 minute, dupa care dam la copt, 45 minute, la foc potrivit.

Cozonac cu nucă şi scorţisoara

Ingrediente: 500 g faina cernuta,150 g zahar, 250 ml lapte caldu, 4 galbenusuri, 80 ml ulei + o lingura mare margarina topit, o drojdie 25g, un praf de sare, esente de vanilie, rom, coaja sau zeama de lamaie..etc, un galbenus pt uns, 200 g nuca macinata, 8-10 linguri zahar, un plic zahar vanilat, esenta de rom, 2 lingurite scortisoara, 100 g stafide.

Mod de preparare:

Etapa 1: Drojdia se dizolva in 100ml lapte caldut cu o lingura de zahar si una de faina se lasa 10 minute.

Etapa 2: Dupa ce a crescut aluatul il impartim in 2. Intindem fiecare bucata pe masa infainata si o taiem in 2 pe lung. fiecare parte se presara cu nuca si se ruleaza strans. se impletesc cele 2 rulade, se pun in tava si se cresteaza cu un cutit cu varf ascutit.

Etapa 3: Se procedeaza la fel si cu cealalta bucata de aluat. Se lasa la crescut 30 de minute, se ung cu galbenus de ou si se coc.

Etapa 4: Pentru a ramane coaja moale cand il scoateti din cuptor acoperiti cozonacul cu un prosop curat inmuiat in apa rece si strors, lasati cozonacul asa pana se raceste. la nevoie repetati.

Cozonac cu nuci şi smântână

Ingrediente: 500 g faina, 25 g drojdie, 160 g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 250 ml lapte, 100 ml ulei amestecat cu unt topit, 1/2 cescuta (expresso) smantana, 3 galbenusuri, 1 lingurita rasa de sare, esenta de vanilie, esenta lamaie, esenta portocala (in loc de coaja rasa), 3 albusuri batute spuma cu 3 linguri de zahar, 250 g nuca macinata, 1 lingura cacao.

Mod de preparare:

Etapa 1: Se amesteca bine dupa ce aluatul a dospit (adica dupa o ora jumate), intins foaia pe planseta unsa cu lei, intins umplutura deasupra si rulat frumos.

Etapa 2: Pus ruloul in tava tapetata cu hartie de copt si lasat la loc ferit de curent inca 30 min (a stat in cuptorul nepornit) uns frumosul cu ou batut si presarat cu zahar. Copt la 170 gr timp de vreo ora pana a iesit batul curat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS