14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎmplinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, sărbătorită la Chişinău

Împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, sărbătorită la Chişinău

O manifestaţie dedicată Unirii Basarabiei cu România, în urmă cu 100 de ani, pe 27 martie 1918, a fost convocată duminică la Chişinău. Demonstraţia, la care şi-au anunţat participarea cele peste 130 de primării semnatare ale declaraţiei de ReUnire, principalele partide de opoziţie din Republica Moldova şi lideri ai unor importante partide din România, se desfăşoară, începând cu ora 12.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, informează Radio Chişinău şi Agora.md, citate de Agerpres.

Manifestaţia de duminica, 25 martie, va fi un test de democraţie pentru Republica Moldova, susţin organizatorii. Ea se anunţă a fi una paşnică, în pofida faptului că oamenilor li se inoculează teama că ar putea avea loc provocări, susţin liderii mişcării unioniste. În Piaţa Marii Adunări Naţionale sunt aşteptaţi peste 100.000 de oameni.

Organizatorii Marii Adunări Centenare, care urmează să celebreze 100 de ani de la Marea Unire, programată pentru duminică la Chişinău, au anunţat vineri că au invitat observatori din partea UE să monitorizeze modul de desfăşurare a manifestaţiei.

Din România, la Adunarea Centenară vor participa, potrivit Radio Chişinău, reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice. Liderii politici aflaţi la putere în Republica Moldova nu au dat curs invitaţiei de a lua parte la această Adunare. La nivel oficial, la 27 martie nu va fi organizată nici o acţiune, iar Partidul Socialiştilor a cerut instituţiilor de forţă să oprească „pătrunderea” în Republica Moldova a ceea ce a numit „provocatori din statul vecin’.

Cu toate acestea, o delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova, din care vor face parte deputaţi de la guvernare şi din opoziţie, condusă de şeful legislativului Andrian Candu, şi o alta din partea guvernului vor participa pe 27 martie la şedinţa solemnă organizată de cele doua camere reunite ale parlamentului României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS