14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlegeri Rusia 2018: Observatorii au raportat nereguli în secții de votare din întreagă țară

Alegeri Rusia 2018: Observatorii au raportat nereguli în secții de votare din întreagă țară

Observatorii au raportat astăzi nereguli în secții de votare din întreagă Rusie, în cadrul scrutinului prezidențial a cărui singură necunoscută este prezența la urne. Organizația Golos a raportat zeci de presupuse nereguli, din Extremul Orient și până la Moscova, scrie News.ro, citând Associated Press. Observatorii au semnalat, printre altele, plasarea a numeroase urne în afară razei unor camere video de supraveghere și înscrieri ale unor alegători în ultimul moment, susceptibile să crească prezența la vot. Aproximativ 145.000 de observatori monitorizează alegerile din Rusia, inclusiv 1.500 de obsevatori străini și reprezentanți ai mișcării liderului opoziției, Aleksei Navalnii, scrie Hotnews.

Candidatura lui Navalnii a fost interzisă în urma unei condamnări de fraudă, pe care acesta o denunță că fiind „fabricată” piesă cu piesă. Victoria categorică a lui Vladimir Putin, așteptată astăzi, îl va menține pe cel mai puternic om din Rusia la conducerea țării până în anul 2024, într-un moment în care liderul de la Kremlin și-a adus țara în prim-planul scenei internaționale în ultimii ani, cu prețul unor tensiuni cu Occidentul fără precedent de la finalul Războiului Rece. Vladimir Putin este creditat cu aproximativ 70% din intențiile de vot în cele mai recente sondaje, el fiind apreciat în țara sa pentru că a readus stabilitatea după anii ’90, însă cu prețul unui recul al libertăților.

În vârstă de 65 de ani, Putin urmează să obțină astăzi cel de-al patrulea mandat, care îl va menține pentru încă 6 ani la Kremlin, până în 2024, când se va împlini aproape un sfert de secol după ce a fost desemnat succesorul lui Boris Elțîn.

Candidatul Partidului Comunist, Pavel Grudinin, este creditat în sondaje cu 7-8% din intențiile de vot, iar al treilea clasat, ultranationalistul Vladimir Jirinovski, cu 5-6%, acesta fiind urmat de jurnalistă Ksenia Sociak, creditată cu 1-2% din intențiile de vot. Ceilalți patru candidați sunt creditați cu scoruri neglijabile.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS