Acasă Actualitate Inspecţia Judiciară: Procurorii care s-au ocupat de dosarele poliţistului acuzat de pedofilie...

Inspecţia Judiciară: Procurorii care s-au ocupat de dosarele poliţistului acuzat de pedofilie nu au săvârşit abateri disciplinare

-

Inspecţia Judiciară a stabilit că procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 care s-au ocupat de dosarele lui Eugen Stan, poliţistul acuzat de pedofilie, nu au săvârşit abateri disciplinare, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES, pe 11 ianuarie 2018 Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu având în vedere unele articole difuzate în mass media privind posibila tergiversare de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti a unui dosar vizându-l pe poliţistul Eugen Stan, reţinut pentru agresiune sexuală.

Verificările Inspecţiei Judiciare au privit tergiversarea cercetărilor în trei dosare aflate pe rolul respectivului parchet, fiind pusă în discuţie săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. h) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, potrivit căruia constituie abatere disciplinară nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile.

Inspecţia Judiciară arată că, în două cauze cu autori necunoscuţi vizând fapte de agresiune sexuală, dosarele corespunzătoare au fost instrumentate iniţial de Parchetele de pe lângă Judecătoriile Sectorului 5 şi 6. Ca urmare a declinării, acestea au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

„Verificările prealabile au relevat că procurorul de caz şi organele de poliţie delegate (Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Omoruri) au administrat un material probator amplu derulând ritmic şi complet investigaţiile pentru identificarea autorului şi stabilirea tuturor împrejurărilor în care au fost comise faptele. Autorul celor trei fapte de agresiune sexuală a fost identificat în persoana inculpatului Stan Eugen. Ulterior înregistrării la parchetele de sector şi de pe lângă tribunal, dosarele au fost trimise la unitatea de poliţie corespondent unde, după începerea urmăririi penale, au fost administrate, în mod ritmic, mijloace de probă. De asemenea, activitatea de supraveghere efectuată în dosare de procurorul de caz relevă preocuparea pentru administrarea tuturor probelor necesare. În concluzie, actele de urmărire penală în aceste cauze au fost efectuate ritmic, exercitându-se o supraveghere eficientă a activităţii organelor de cercetare penală; ca atare, s-a apreciat că nu există indicii de săvârşire a vreunei abateri disciplinare de către procurorul de caz”, arată Inspecţia Judiciară.

Pe de altă parte, spune Inspecţia Judiciară, al treilea dosar care îl viza pe Eugen Stan a fost instrumentat deficitar de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Brigada Rutieră – Biroul Control Intern, iar activitatea de supraveghere exercitată de procurorul desemnat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti a fost ineficientă.

„Potrivit verificărilor prealabile, dosarul celei de a treia cauze a fost instrumentat deficitar în privinţa competenţei stabilite în sarcina organului de poliţie judiciară, a ritmicităţii efectuării actelor de urmărire penală de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Brigada Rutieră, Biroul Control Intern (din 24 iulie 2017 nu s-a efectuat niciun act de cercetare), precum şi a relevanţei materialului probator administrat; de asemenea, activitatea de supraveghere exercitată de procurorul desemnat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti a fost ineficientă”, arată Inspecţia Judiciară.

Inspectorul de caz a constatat „atât lipsa de ritmicitate a efectuării actelor de urmărire penală, cât şi exercitarea ineficientă a supravegherii activităţii organelor de cercetare penală, reţinându-se, totodată, că acestea au fost cauzată, în principal, de motive obiective precum: volumul crescut de activitate al procurorului care în 2017, printre altele, a soluţionat 545 dosare, a emis 52 rechizitorii şi a asigurat supravegherea în 900 de dosare înregistrate la Brigada Rutieră şi la secţiile de poliţie din Sectorul 5 Bucureşti şi deficitul major de personal la nivelul Biroului de control intern al Brigăzii Rutiere care, în cea mai mare parte a anului 2017, şi-a desfăşurat activitatea cu un singur ofiţer de poliţie, deşi această structură înregistrează un volum important de dosare şi lucrări (spre exemplu, un ofiţer numit la finele lunii iulie 2017 a preluat, spre soluţionare, 150 dosare şi 50 petiţii)”.

Inspecţia Judiciară arată că nu se poate imputa nimic procurorului care a supravegheat ancheta poliţiştilor de la Brigada Rutieră.

„În consecinţă, sub aspectul imputabilităţii conduitei procurorului care a efectuat activitatea de supraveghere a organelor de cercetare penală s-a apreciat că nu poate fi reţinută în sarcina acestuia nerespectarea, din motive imputabile, a dispoziţiilor legale privind soluţionarea cu celeritate a cauzelor”, arată Inspecţia Judiciară.

Inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare va comunica constatările inspectorului judiciar de caz atât procurorului general, cât şi ministrului de Interne în vederea analizării şi dispunerii măsurilor organizatorice pe care le consideră necesare în vederea eficientizării activităţii de urmărire penală şi de supraveghere a activităţii organelor de cercetare penală.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscopul de weekend

Berbec Unele crize de furie şi iritabilitate pot pune la pământ înţelegerile, negocierile de ordin financiar. Vă arătați croit prea dintr-o bucată...

Bancul zilei

Un polițist oprește un student pe stradă pentru a-i verifica actele: Așa, văd că nu lucrăm….Așa este.Înseamnă că trândăvim...

Confesiunile secretarului-general al PSD, Paul Stănescu

Noul secretar-general al PSD, Paul Stănescu, a vorbit, într-o conferință de presă susținută la Slatina, despre motivele rezultatului foarte slab la nivel...