16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea plafonării dobânzilor a primit votul Senatului

Legea plafonării dobânzilor a primit votul Senatului

Senatul a adoptat, luni, legea privind plafonarea dobânzilor la credite, cu 73 de voturi pentru, 8 abțineri și 18 împotrivă. Potrivit realitatea.net, proiectul, iniţiat de senatorul liberal Daniel Zamfir, n-a avut nici susţinerea şi nici voturile PNL, iar iniţiatorul s-a contrat, în direct, cu Iulian Dumitrescu, liderul de grup al PNL.

Liderul de grup le-a reproşat iniţiatorilor că „dacă legea se va aplica, atunci vor fi luați banii din buzunarele românilor (…)” pentru că s-ar reduce şi dobânzile la depozite. În plus, ar fi favorizate marile companii, în detrimentul IMM-urile.

Initiţiatorul proiectului i-a atras atenţia colegului liberal că nu a citit proiectul, pentru că altfel ar fi ştiut că legea nu se aplică IMM-urilor, ci doar persoanelor fizice.

Potrivit ultimelor amendamente aduse de Daniel Zamfir, dobânda anuală efectivă în cazul creditelor ipotecare nu poate depăşi cu mai mult de două ori si jumătate dobânda BNR (2,5 x 2,25% = 5,62%).

Un al doilea amendament vizează nivelul dobânzii anuale efective la creditele de consum la 18%.

De asemenea, a trecut un proiect de lege care prevede şi plafonarea recuperării creditelor, astfel încât recuperatorii să nu poată cere de mai mult de două ori suma restantă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS