Ministerul bulgar al Apărării va prezenta luna viitoare în guvern propunerea de achiziţie de avioane de vânătoare şi transportoare blindate, a declarat vineri ministrul de resort, Krasimir Karakaceanov, informează agenţia Novinite, citată de Agerpres.
Ministrul a precizat, pentru postul public BNT, că Bulgaria va căuta oferte ”pentru avioane noi şi second-hand” pentru ”a găsi cele mai bune preţuri şi cele mai bune opţiuni”.
Karakaceanov a declarat în noiembrie că ministerul său va solicita oferte de la mai mulţi producători.
Avioanele ce urmau să fie luate în calcul sunt F-16 de la Lockheed Martin, JAS 39 Gripen al Saab, Typhoon al Eurofighter şi F/A-18 Super Hornet de la Boeing.
Aparatele de fabricaţie occidentală urmează să ia locul celor sovietice MiG-29. Valoarea contractului este aşteptată să se ridice la circa 1,5 miliarde de leva (946 milioane de dolari).
Potrivit lui Karakaceanov, Ministerul Apărării îşi propune să cheltuiască 20% din bugetul militar pentru achiziţia de arme şi echipamente noi. Până în 2024, Sofia va majora bugetul pentru apărare la 2% din PIB, a indicat ministerul.
Conform planului de investiţii, vor fi achiziţionate vehicule motorizate care vor înlocui transportoarele blindate BTR-60 de fabricaţie sovietică.